Süt dişleri bebeklerin ilk dişleridir. Toplam sayıları 20 adettir. Bazen süt dişlerinin aralarının açık olduğu gözlemlenir, bu durum son derece normal kabul edilmektedir. Bu durumun sebebi, sonradan gelecek dişler için, süt dişlerinin yer tutmasıdır. Süt dişlerinde çürük meydana gelebilir. Bunlardan en bilineni biberon çürüğü adı verilen ve gece uyurken biberonla süt içirilen bebeklerde çürük oluşumunun gözlemlenme durumudur. Bu çürükler mutlaka tedavi edilmeli ve nasılsa yenisi gelecek düşüncesi ile sağlıkları kesinlikle ihmal edilmemelidir çünkü süt dişleri, gelecekte oluşacak ağız yapısının oluşumunu etkiler. Süt Dişleri bebeğinizin ağız sağlığı gelişiminde önemli rol oynar. Peki süt dişlerinin fonksiyonları nelerdir? Gelin hep beraber inceleyelim.
Süt Dişlerinin İşlevleri
Süt dişlerinin görevi öncelikle, bebeğinizin düzgün beslenmesine olanak sağlamaktır. Süt dişler, bebeğinizin ilk yıllarında katı besinleri rahatça çiğneyebilmesini sağlar.
Bir diğer önemli görevi ise konuşmanın düzgün bir şekilde gelişebilmesine olanak sağlamalarıdır. Bir çocuğun konuşmasının düzgün olması, süt dişlerinin varlığına bağlı olarak meydana gelmektedir.
Süt dişlerinin fonksiyonları arasında sayılan bir diğer önemli görevleri ise gelecek kalıcı dişler için yer tutmak, diş etini yerine gelecek kalıcı diş için korumak ve kalıcı dişin sürdüğü zaman aralığında bu güçlü dişe rehberlik yapmaktır. Eğer süt dişi çekilirse ne yazık ki kalıcı diş için koruyuculuk yapma fonksiyonu ortadan kalkmış olacaktır.
Süt Dişlerinin Bakımı
Bilindiği üzere, süt dişleri çürümeye daha çok meyillidir. Bunun nedeni süt dişlerinde bulunan organik maddelerin çok olmasıdır. Bu da çürümenin daha fazla olmasına neden olmaktadır.
Bu çürümenin erken anlaşılamamasının sebebi çocukların hafif ağrı ve benzeri sinyalleri yeterince iyi değerlendiremez veya bu şikayetlerini dile getiremezler. Üstelik yetişkinler kadar da diş sağlıklarına ve bakımlarına dikkat edemezler.
Bu nedenle küçük yaşta çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve geceleri su dışında besinleri tüketmelerine izin verilmemelidir.
Süt Dişlerine Önem Verin
Anlaşıldığı üzere, süt dişlerinin işlevleri oldukça fazladır. Kalıcı dişlere zemin hazırlamaları, beslenmenin sağlıklı şekilde gerçekleşmesi ve konuşma becerilerin kazanılmasında edindikleri roller dikkate alındığında, bakımına özen gösterilmesinin önemi daha da net anlaşılmaktadır.