Sigaranın zararları saymakla bitmez. Organlarda meydana gelen tahribat, solunumda güçlükler, kanser riskinin artması gibi olasılıkları bir kenara bırakıp, sık sigara tüketiminin ilk etkileyeceği bölge olan ağız sağlığına değinelim.
Sigaranın ağıza ve dişe zararları oldukça fazladır. Bilindiği üzere fazla tüketiminin ölüme sebebiyet vermesi bile gözlemlenebilirken, dişlere ve diş sağlığına zarar vermemesi beklenemezdi. Peki nedir bu zararlar?
Ağız Sağlığınız Tehlikede
Pek çok hastalığın da ana kaynağı olan sigara diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. İçindeki nikotin ile merkezi sinir sistemine etki eden sigara, alışkanlığa kısa sürede dönüşebilmektedir. Zamanla sigara tüketiminin artmasıyla dişlerde sararma, diş etlerinde kararma (diş eti pigmentasyonu), ayrıca kanser risklerinin artması gibi sonuçlar gözlemlenebilmektedir. Sayılan olasılıklardan en basiti estetik kaygılardır. Dişlerin sararması, ağız kokusu gibi istenmeyen durumlar bile, kişinin toplum içindeki konumunu zedelemekle kalmaz, özgüvenini de azaltır.
Tedavileri Geciktirir
Sigaranın dişleri sarartması dışında pek çok sorunu da beraberinde getirdiği gözlemlenmektedir. Kimi durumlarda ağız içi yaraları meydana gelmektedir. Ancak sigara kullanımı, yaraların iyileşme sürecine de etki edecek ve gecikmesine sebebiyet verecektir. Bu nedenle uzmanlar, cerrahi bir müdahalenin ardından yaraların iyileşmesi için sigara içiminin bir müddet durdurulmasını tavsiye eder.
Ağız Kokusuna Sebep Olur
Sigara kullanımının toplumsal anlamdaki en büyük sıkıntısı ağız kokusu ve üzerinize sinen kötü kokulardır. Parfüm ile vücut kokusu telafi edilebilmektedir ancak ağız kokusunu önlemek bundan daha zor olmaktadır. Bu ağız kokusuna halitozis adı verilmektedir. Üstelik ağızda iltihaba de neden olabilen sigara kullanımı tükürük miktarının azalmasına neden olur. Bu da ağız kuruluğuna, sonrasında ise bakteri ve plak oluşumunun hızlanmasına, dolayısıyla da ağız kokusuna sebep olmaktadır.
En Büyük Tehlike Kanser
Sigara kullanmanın zararları saymakla bitmez ancak en büyük tehlike kanserdir. Pek çok kanserin kaynağı sigara kullanımı olmaktadır. Bazen de sigaranın ağız içinde oluşumuna neden olduğu ‘lökoplaki’ yani diğer adıyla beyaz damak hastalığı da kanser riskini arttırmaktadır. Bu kanser riski sadece ağız içinde değil, tüm solunum yolları için geçerlidir. Bunun dışınca akciğer kanseri, gırtlak kanseri ve bunun gibi zararlı ve riskli kanser türlerinin oluşumuna da zemin hazırlamaktadır.