Yüz bölgesinde, kimi zaman da çenede meydana gelen bozuklukların öncelikle teşhis edilmesinde, daha sonra da tedavi sürecinde devreye giren bilim dalına Ortodonti adı verilmektedir.
Ortodontik Tedavi Nedir?
Yüzde veya çenede meydana gelen anormale yakın bozuklukların tedavi edilmesi gerekmektedir. Ortodontik Tedavi nedir sorusuna cevap olacak bu bilgi ile ilgili detaylardan bahsedelim. Özellikle erken başlanan bir tedavi süreci, anormal durumların ortaya çıkmasına engel olacak, sonraki zaman diliminde ise meydana gelmiş bir anormalinin düzeltilmesini sağlayacak süreçlerde ortodonti tedavi yöntemleri uygulanmaktadır, böylece bireylerin normal ve sağlıklı yapıya döndürülmesi sağlanmaktadır.
Ortodontik Tedavide Yaş Sınırı
Merak edilen konulardan biri de, ortodonti tedavisi yaş sınırı konusunda olmaktadır. Belli bir yaş sınırı var mıdır, ne zaman uygulanmaya başlanmalı? Bu tedaviye başlamak için kesin bir yaş sınırından bahsetmek doğru olmayacaktır. Ancak elbette, çok küçük bir çocuğun bu tedaviye başlayamayacağı, henüz diş oluşumunun tamamlanmaması gerekçesiyle mümkün olmayacaktır elbette. Ancak çocuğunuzun yedi yaşından itibaren düzenli muayenelere götürülmesi önem arz eder. Bunun sebebi ise, üst çenede meydana gelebilecek darlık, ayrıca üst dişlerin alt dişlerin arkasında kalması rahatsızlığına verilen isim olan ön çapraz kapanış rahatsızlığı ve ön dişlerin dışarıya doğru fırlaması yani dişleklik gibi durumların erken yaşta belirlenmesi, elbette tedavinin daha başarılı sonuçlanmasına neden olacaktır.
Erken başlanan muayene sürecinin bunun dışında başka avantajları da bulunmaktadır. Örneğin çocuğunuzun parmak emme gibi zararlı ve diş yapısını bozan bir alışkanlığı varsa kolaylıkla belirlenebilecektir. Bir de bazı çocuklarda görülen ağız solunumu alışkanlığı da teşhis edilecek ve hızla, vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanacaktır.
Yedi Yaş Çok Mu Erken?
Bu nedenle, çocuğunuz yedi yaşına geldiğinde, bir ortodonti tedavisi yaptırmak faydalı olacaktır. Net bir ortodontik tedavi yaşı sınırını çizmek, yazının başında da bahsettiğimiz gibi doğru olmayacaktır. Burada şöyle bir risk gözlemlenebilir. Çocuğunuzun dişleri döküldükten sonra yeni çıkan dişlerinde benzer sorunlar gözlemlenebilir. Bu nedenle 11-12 yaş çocuklarının bu tedaviye başlamaları daha uygun olarak kabul edilebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bazen 7-8 yaş ve 11-12 yaşı kapsayan iki aşamalı bir tedavi veya 11-12 yaş aralığında tek aşamalı bir tedavi önerilmektedir.
Ancak çocuğunuzun hangi yaş aralığında olursa olsun düzenli olarak muayene olması, hem ilerki dönemlerde gözlemlenebilecek anormalliklerin önlenmesine zemin hazırlayacak, hem de daha az masrafla tedavinin tamamlanması sağlanabilecektir.