Gebelik döneminde anne adaylarının ağız ve diş sağlığının oldukça önemli olduğun söylememiz mümkündür. Gebelik dönemi esnasında annenin ağız sağlığında veya diş sağlığında görülen herhangi bir olumsuz gelişim bebeğin gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle hamile olan anneler diş hekimi kontrollerini aksatmamalı ve diş sağlığının yanı sıra diş eti sağlığına da dikkat etmesi gerekmektedir. Hekiminiz sizlerin sağlığınızı etkileyecek tedavileri sizlere sunacaktır. Uzman hekimler tarafından uygulanan bu tedavi yöntemleri ile beraber bebeğinizin sağlığının olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilirsiniz. Tedaviniz sürdürülürken kişiler ağız ve diş sağlığına oldukça dikkat etmeli ve oluşan herhangi bir problemi hekimine bildirmelidir. Bununla beraber düzenli olarak ağız bakımı yapılmalıdır.
Ağız Sağlığı ve Diş Bakımı
Gebelik döneminde anne adayları psikolojik yönden ve fizyolojik yönden değişiklere uğrar. Bu değişikliklerin sonucunda da hormonal etkilere bağlı olarak ağız bakımı yapılmadığı süreç boyunca dişler ve diş etleri olumsuz etkilenmeye başlar. Özellikle kusmaların arttığı bu dönemde mide asidinin diş yüzeyine yapacak olduğu aşınmaları engellemek ve çürüklerin önüne geçmek için hamile olan anne adayları bu durumdan sonra dişlerini fırçalamalıdır. Çünkü dişlerde oluşacak aşınma ve çürükler belirli enfeksiyonlara neden olabilmekte ve bu enfeksiyonlar sonucunda da bebeğiniz zarar görebilmektedir. Çürük riskini azaltmak ve aşınmaların önüne geçmek için hekiminizin önerdiği diş macunu ve ağız çalkalama sularını kullanmaya önem vermelisiniz.
Hamilelik Döneminde Tedavi
Gebelik dönemine göre tedaviler değişiklik göstermektedir. Genellikle üç aylık periyotlar ile belirlenen bu dönemlerin ilki ilk üç ayı kapsar. Bu dönemde bebeğinizin organları gelişme aşamasında olduğundan dolayı ağız tedavileriniz önemlidir. Bakterilerin oluşturacağı hastalığın önüne geçmek için diş hekiminize başvurmalısınız. İkinci dönem olarak adlandırılan 3-6 aylık dönem aralığında bulantı ve kusmaların artışına göre çürükler ve aşınmalar olabilmektedir. Bu aşınmalar ve çürüklerin önüne geçmek isteyenler diş taşı temizleme işlemleri yaptırmalıdır. Üçüncü periyotta ise gingivitisi denilen diş hastalığı engellemek için günlük düzenli olarak ağız bakımınızı yapmalısınız. Bununla beraber diş eti hastalığının bakteri plağı oluşturmasını engellemek adına diş hekiminize düzenli olarak gitmelisiniz.