Dişçilikte Görüntüleme Yöntemleri
Diş hekimliğinde tanı koyma sırasında kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ençok bilineni uzun yıllardır kullanılan radyografidir. 1986 yılından bu yana kullanılan yöntem ile dokularda bulunan hastalıklara tanı koyulabilmektedir. Özellikle doku görüntülerini elde etmede yardımcı olan bu yöntem dokularda patolojik herhangi bir sorun olup olmadığını göstermektedir. Tanıyı radyolojiden yararlanacak koyacak olan diş hekimleri bunun yapılması için özellikle hasarlı olmayan dokuları tam olarak bilmelidir. Bu yöntem teknoloji sayesinde geliştirilmiş ve sonralarda konvansiyonel radyografi olarak karşımıza çıkmıştır. Bunun sonrasında ise bilgisayar kullanımı ile dijital radyografi kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemler günümüzde tanı koymada ve tedavi belirlemede kullanılmaktadır.
Röntgen Türleri
Röntgen ile yapılan tanılar kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Özellikle röntgen tanısı ve görüntüleme teknikleri olarak bilinmektedir. Röntgen tanısı içerisinde yer almış olan radyografinin asıl görüntüyü elde etmesinde x ışınları büyük rol oynamaktadır. Bu yöntem ile hastalıklı olan dokular belirlenebilmektedir. Stereografi ise bir tanı yöntemi olup radyografiden yararlanmaktadır. Bunun kişilere ve hekimlere sağlamış olduğu kolaylık ise üç boyutlu bir görüntünün oluşması ile ilgilidir. Öncelikle hastadan radyogram alınmaktadır. Bu radyogram pozisyonu değişmeden ikinci radyogramın alınmasını içermektedir. Xerodayografi ise radyografi ile çok benzer olmasına rağmen bu yöntemde selenyum kullanılmakta ve bunun üzerine görüntü yansıtılmaktadır. Ekran üzerinde görüntü oluşturulmasını sağlanan radyoskopi tekniğinde ie x ışınları aracılığı ile görüntünün ekrana yansıtılması sağlanmaktadır. Hareketli organları incelemek için kullanılan yöntem ise sineradyografi olarak adlandırımaktadır. Fotofluoregrafi yönteminde ise görüntünün fotoğrafı çekilmektedir.
Görüntüleme Teknikleri
Bu yöntemde özellikle dokuların görüntülenmesi amaçlanır ve bu yöntemde görüntüler bilgisayarlardan yararlanarak oluşturulur. Bilgisayarlı tomografide x ışınları önemli rol oynamaktadır. Ultrasonografi de ise hareketli organlar görüntülenmekte de ve bu görüntünün şekli ve grafisi kaydedilmektedir. Termografi olarak bilinen yöntemde ise yayılan ısı görüntüsünü kaydetmede önemli rol oynamaktadır. Manyetik rezonans görüntüleme tekniklerinde ise özellikle diş hekimliğinin ilgi alanında olan parotis tümörler ve sinüs lezyonlarını incelemede kullanılır. Ayrıca remporo eklem incelemesi için de kullanılmaktadır. Diş hekimliği bünyesinde Intraoral ve Extraoral röntgen filmlerinin kullanıldığı da bilinmektedir.