Dişlerde meydana gelen çukur ve koyu lekelerle kendini gösteren diş hastalığıdır. Hastalar genellikle ağrı şikayeti ile diş hekimine başvurmaktadırlar.
Dişlerimizdeki bakteriler karbonhidratlı besin artıkları ile beslenerek güçlenir. İyi temizlenmeyen dişlerde biriken besin artıkları ile beslenen bakteriler diş minesini zayıflatır. Dişin zayıflayan minesinde zamanla oyuk oluşmaya başlar. Oyuk derinleştikçe diş çürüğü kötüleşir. Zamanla dişiniz de ağrılara sebep olur.
Diş Çürüğünün Nedenleri?
Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
Diş çürüğünün önlenebilmesi için düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek gereklidir. Çünkü diş çürüğünün başlangıç aşamasını kendimiz fark edemeyiz. Çürük ilerlemeden evvel diş hekimine gittiğinizde küçük tedaviyle çürüğünüzden kurtulabilirsiniz. Ancak genellikle çürüklerimiz ilerleyip ağrımaya başladığında diş hekimine gideriz ve bu nedenle çürüğümüz ilerler. Sık sık diş hekimine giderek çürük oluşup ilerlemeden önlenebilir.
Ağız bakımına gereken özeni vererek de diş çürüklerinden korunabiliriz. Dişlerimizi günde en az 2 kere doğru şekilde fırçalamak, diş ipi kullanma alışkanlığı edinerek diş aralarının temizliğini yapmak, şekerli besinleri çok tükettiğiniz zaman ağzımızı çalkalamak veya dişimizi fırçalamak, diş fırçalarımızı 3 ayda bir değiştirmek, florür içeren diş macunu kullanmak gibi yapacağımız basit şeylerle çürüklerden korunabilirsiniz.
Diş sağlığınız için gerekli olan A,C ve D vitamini içeren besinler ile kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünlerinin dengeli şekilde tüketilmesi de diş çürüğünden korunmada önemli yer tutar. Bu besinler diş minesini sertleştirir ve kuvvetlendirir.
Diş Çürüğünün Tedavi Süreci
Çürüğün ilerleme düzeyine göre uygulanan tedaviler farklılık gösterir. Eğer henüz oyuk oluşmamış sadece kahverengi lekeler varsa uyuşturma bile gerektirmeyen tedavilerle diş kurtulur. Dişin lekeli kısmı asitle aşındırıp temizlenir ve dişe sürülen bir jel ile yeniden dokunun oluşmasına olanak verilir.
Ancak çürük ilerlemiş sıcak soğuk hassasiyeti, ara sıra sızlama şeklinde ağrılar başlamış ise dolgu tedavisi yapılır. Dişin çürük kısmı temizlendikten sonra oluşan boşluğa amalgam, kompozit, altın, inley onley gibi malzemelerle dolgu yapılır.
Eğer gece uyutmayan zonklamalar yaşıyorsanız çürüğünüz ancak kanal tedavisi ile sorun giderilmeye çalışılır. Kanal tedavisi diş çekilmesinden bir önceki aşamadır.