BRUKSİZM NEDİR?
Diş hastalıkları arasında bruksizm olarak adlandırılan rahatsızlık, kişinin genellikle uyurken çeşitli sebeplerle ve çok güçlü bir şekilde kasılan çene eklemini kullanarak, farkında olmadan dişlerini gıcırdatmasıdır. Bruksizm çok farklı sebeplerle ortaya çıkabilir ancak temel sebebinin stres olduğu düşünülmektedir. Stres ayrıca bruksizmin ortaya çıkış nedeni olmasa da rahatsızlığı büyük ölçüde arttırıcı bir faktördür. Aşırı titiz, mükemmeliyetçi ve sinirli bir kişilik ile dişlerin sıralanışı ile ilgili bozukluklar da bruksizm rahatsızlığının oluşmasına sebep olacaktır.
BRUKSİZM KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Stres sadece yetişkinleri etkileyen bir faktör değildir. Çocukluk döneminde de stres yaşayan çocuklarda bruksizm yoğun olarak görülür. Ayrıca özellikle bebeklik dişlerinin düştüğü ve kalıcı dişlerin çıktığı dönemlerde de çocuklar dişlerini gıcırdatabilir. Bu durum tedavi edilmezse çocuklarda çene eklemi ve diş dizilişi zarar görebilir.
BRUKSİZM TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Bruksizm rahatsızlığında kasılan çene eklemine aşırı bir güç biner. Bu yiyecekleri çiğnerken çenenin sağladığı güçten çok daha yüksek basınçta bir güçtür. Dolayısıyla bruksizm eğer tedavi edilmezse çene ekleminde hasara, dişlerin gevşemesine, aşınmasına ve hatta dökülmesine neden olabilir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde çenede kilitlenme de görülebilir.
BRUKSİZM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bruksizm tedavisinde, tüm hastalıklarda olduğu gibi öncelikle bu rahatsızlığın oluş sebebini ortadan kaldırmak gerekir. Daha sonra bruksizm tedavisine geçilir. Genellikle uygulamada alt ve üst çenenin gece uyurken birbiri ile temas etmesini engelleyen ve sert silikon malzemeden yapılan gece plakları kullanılır. Ancak bu tedavi tek başına yeterli değildir. Bunun için; stres terapisi, kas gevşetici ilaç, hatalı dolgu ve porselen kaplamaların yenilenmesi, eğer ağızda eksik diş varsa bunların implant ve protez ile yerine konması gibi tedavi yöntemleri gece plağı ile beraber uygulanmalıdır. Gece plağının yanında 6 ile 9 ay arasında etkili olan ve geçici olarak kasların hareketini durduran botoks tedavisi de uygulanabilir. Yanağın alt kısmına tam çiğneme kası üzerine doktor tarafından yapılacak botoks enjeksiyonu, bruksizm tedavisinde başarılı olacaktır.
PRP TEDAVİSİNİN BRUKSİZM’DE KULLANILMASI
PRP tam anlamıyla; platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasıdır. Uygulama bir kök hücre tedavisi değildir, ancak hasarlı dokuların iyileştirilmesinde özellikle implant diş tedavilerinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Uygulamada kişiden alınan az miktarda kan, santrifüj işlemine tabî tutulur ve bileşenlerine ayrıldıktan sonra elde edilen plazma hasarlı dokuya geri enjekte edilir. Bruksizmde kullanılan PRP tedavisi ise, özellikle geç kalınmış bruksizm tedavisinde çene ekleminden meydana gelmiş olan hasarların hızla iyileştirilmesi için uygulanmaktadır.