Yirmi yaş dişleri ağzımızda en son süren ve diğer dişlere oranla az öneme sahip molar dişlerimizdir. Bu dişlerimiz üçüncü büyük azı dişlerimizdir. Yirmi yaş dişlerimiz genellikle 16-24 yaş aralığında sürmektedir. Bazen de çenede erken diş çekimleri yapılırsa daha da erken sürebilir.Özellikle beslenme alışkanlıklarımızın ,çene yapılarımızın değişmesinden dolayı yirmi yaş dişleri çenede çıkmaya yer bulamamaktadır. Yirmi yaş dişleri çıkmaya yer bulamayınca problem oluşur.
İnsan çene yapısında dört tane yirmi yaş dişi bulunur. Oluşabilecek problemlerden dolayı yirmi yaş dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Yirmi yaş çekiminde hastalarımızın genel sağlık durumları iyi ise panoramik çene filmi ile ya da alt çene mandibuler kanala yakın ilişkisi bulunduğu öngörülüyorsa çene tomografisi istenilerek operasyon hazırlıkları yapılır.Yirmi yaş dişi çekimleri ameliyathane şartlarında yapılmalıdır. Yirmi yaş diş çekimi ameliyatları yarım saat ile bir saat arasında sürmektedir. Ameliyattan dört saat önce yemek yemek işlemi tamamlanmış olmalıdır. Dişler genellikle kesilerek çıkarılır. Çok ender tek parça olarak çıkarılır. Diş çekimi yapıldıktan sonra dikiş atılması gerekiyorsa ; bu dikişler bir hafta sonra alınmalıdır. Hastalarımıza çekim sonrası tavsiyelerimiz :
1-Ağzınızdaki tamponu 30-40 dakika ısırınız. Bu süre sonunda elinizi ağzınıza sokmadan tamponu yavaşça çıkartıp atınız. Yerine tampon koymayınız.
2-Yirmi dört (24) saat (1 ) gün boyunca kesinlikle tükürmeyiniz, yutunuz.
3-2 saat süre ile herhangi bir şey yiyip içmeyiniz. Ancak şeker hastaları için bu durum geçerli değildir. Şeker hastaları eğer kan şekerlerinin düştüğünü hissederler ise hemen meyve suyu gibi şekerli bir şeyler içmelidirler.
4-Yiyip içmeye başlayan hastalar, pipet kullanmadan bir şeyler içmelidirler.
5-24 saat boyunca tükürmek, diş fırçalamak, gargara yapmak ve ağzınızı çalkalamaktan, yara bölgesini emmekten kaçının. Bunları yaparsanız kanama durmayacak, durmuşsa yeniden başlayacaktır. Kanama olması durumunda temiz bir gazlı bezi ilgili bölgeye yerleştirip bir saat boyunca ısırınız. Kanamanın devam etmesi durumunda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
6- Yara bölgesini ve dikiş bölgesini aynada görmek amaçlı gerdirmeyiniz. Aksi takdirde dikişleriniz açılacaktır.
7-24 saat sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz, ancak dikişlerinizin olduğu bölge yada bölgelere diş fırçasını 4 gün daha sürmeyiniz.
8-24 saat sonra size yazılan gargara ile günde iki kez gargara yapmaya başlayınız. Aralarda kalan zamanlarda kaynamış ılımış, ılık bir çay bardağı suya bir çay kaşığı tuz atarak gargara yapınız. Böylelikle toplamda 5-6 kez gargara yapmış olacaksınız.
9-Size operasyondan önce antibiyotik yazılmış ise normalde almanız gereken saatlerde ilaç bitinceye kadar kullanmaya devam ediniz. Şayet antibiyotik ameliyat sonrası yeni yazılmış ise 2 saat içinde antibiyotiğe başlayınız, doktorunuzun tavsiye ettiği saat aralıklarında birkaç gün kullanınız. Ancak birkaç gün (2 ila 4 gün ) sonrasında, ağrı kesiciyi ağrınız yoksa bırakabilirsiniz, ama antibiyotiğin kutusunu bitirme zorunluluğunuz vardır.
10-Bir hafta sonra dikişleriniz alınacaktır. Dikişlerinizi aldırıncaya kadar süt veya süt ürünlerini mümkün olduğunca tüketmeyiniz. Dikişleriniz alındıktan sonra süt veya süt
11-Oluşacak şişliği azaltmak için ameliyattan hemen sonra başlayarak, ameliyat olan bölgeye, yüzünüzün dışından 10 dakika uygulayıp 10 dakika çekerek buz uygulayınız. Mümkünse yatana kadar ve ertesi gün de devam ediniz.
12-Ağzınızda dişin çekildiği yerde bir boşluk oluşabilir. Bu boşluk zaman içinde dolacaktır. Bu zaman süresince yara bölgenizi temiz tutup, ılık tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Bazen boşluğun dolması ve sizin oraya alışmanız birkaç ay sürebilir.