ÇOCUKLARDA FLOR UYGULAMASI

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Flor, dişin yapısında kimyasal bağ kurup çürüğe karşı direnci arttıran yeryüzünün hemen hemen her yerinde yaygın olarak bulunan doğal bir mineraldir. Ağız ve diş sağlığı korunmasında çok önemli olan florun, mine oluşumunda, mine dokusunun olgunlaşması sırasında kristal yapının arasındaki boşlukları doldurduğu belirtilmiştir. Florun ağız ortamında uygun oranda bulunduğu takdirde diş çürüğü oluşumunun büyük ölçüde önlendiği görülmüştür. Özellikle başlangıç halindeki çürüklerde diş dokusunda hasar görmüş olan diş dokusunun güçlenmesine sebep olmaktadır. Florun içme suyu,  tuz, damla ve tabletler ile alınabildiği belirtilmiştir.  Ayrıca içme suyunun ya da tuzun florürlenmesiyle de büyük oranda koruyuculuğun sağlanabildiği gözlenmiştir.

Günümüzde dengeli beslenmenin yanı sıra kullanılan diş macunları ve ağız gargaraları çocuklarda diş çürüklerinin azalmasına katkı sağlıyor. Gelişen teknolojiyle cila, diş macunu, gargara, jel formatına getirilen flor uygulamaları da çocukların diş sağlığının korunmasına olanak sağlıyor.

Uzmanlar geceleri anne sütü alan, 1 yıldan fazla biberon kullanan, biberonla şekerli gıdalar alan, diş yapısı bozuk ve süt dişlerinde çok fazla çürüğü bulunan, ağız hijyeni uygun olmayan bebeklerin bebekler ve çocukların diş çürüğü açısından yüksek risk grubunda olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca uzmanlar yüksek risk grubunda yer alan bu bebek ve çocuklarda flor uygulamasının uygun olduğunu söylemişlerdir. Sağlıklı bebek ve çocuklarda da yapılan flor uygulamaları ile bebek ve çocukların tüm hayatları boyunca diş çürüklerinden korunmalarının mümkün olduğu anlaşılmıştır.

Topikal ve sistemik olmak üzere iki farklı çeşitteki flor uygulamalarından klinikte uygulanan topikal formun sistemik uygulamadan daha etkili olduğu gözlenmiştir. Uzmanlar 3 yaşından itibaren bu uygulamalara başlanabileceğini belirtmişlerdir.  Diş yüzeylerine yapılan flor uygulamalarının bakterilerin diş yüzeyine yapışıp çoğalmasına izin vermeyerek çürüklere karşı oldukça etkili bir yöntem olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Flor uygulamaları çürük riski yüksek bireylerde 4 ayda bir, düşük bireylerde ise 6 ayda bir uygulanmakta olup çocukların sağlığı açısından herhangi bir zarar teşkil etmediğine kanaat getirilmiştir. Ayrıca bebeklerde diş sağlığının korunması ve kalıcı diş yapısının kuvvetli olabilmesi için flor uygulamaları uzmanlar tarafından önerilmektedir.