AMALGAM DOLGUSUNUN ZARARI VAR MIDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Ağız ve diş sağlığı son derece önemli olan sağlık konularından biridir. Bu konuda gerekli önlemleri alarak ve doğru bilgiler edinerek tercih yapılmalıdır.

Amalgam dolgu nedir?

Amalgam dolgu denilen tıbbi diş restorasyon malzemelerinde cıva, bazı özelliklerinden yarar sağlamak için belirli metaller kullanılarak amalgam oluşturulmaktadır. Bu metaller ise yüzde 14 kalay, yüzde 22 ila 32 oranında gümüş, yüzde 8 bakır ve çeşitli eser metallerden ibarettir.


Amalgam Dolguda Amaç Nedir?

Bu metallerin bir arada bulunduğu ve gereken sağlamlığa sahip olan bir onarım malzemesi sağlamaktır asında Peki, bu denli riskli bir madde nasıl diş dolgu malzemesi şeklinde kullanılmaktadır? Bunu anlayabilmek adına ilk olarak ideal bir diş dolgu malzemesi içerisinde yer alan özelliklere ve amalgam dolgusunun bunları ne denli yerine getirdiğini bilmek gerekir. Amalgam dolgusu zararlı mı şeklinde belirtilen soruların yanıtını da bu yöntemle öğrenmiş olabilirsiniz.


Amalgam Dolgusunun Uygulama Kolaylığı

İdeal dolgu malzemesinin ısıyla genleşmemesi, ısıyı iletmemesi, çiğneme gücüne ve bunların sonucunda ortaya çıkan sonucun aşındırıcı etkenlere dayanıklı olması, diş dokusuna tutunması ve malzeme yorgunluğunu göstermemesi gerekir. Bunların dışında da kolaylıkla şekil alabilmeli, gerektiği durumlarda sökülmeli, kontrol edilebilir niteliklerde olmalı ve karıştırılıp hazırlanmalı ve karıştırma işlemlerinin sonucunun tahmin edilebilir durumda olması gerekir.


Amalgam Dolguları Zarar Verir Mi? Söktürmek Gerekir Mi?

Cıva maddesi toksiktir. Ancak toksisite ne anlama geliyor bilmek gerekir. Toksisite, herhangi bir maddenin organizmaya zarar verme derecesinden ibarettir. Amalgam dolgusu zararlı mı sorusunun yanıtı olarak pek çok bilgi söz konusu olabilir.


Cıva Maddesinin Önemli Etkisi

Söz konusu olan bu madde, hem insan hem de hayvanlar için toksik niteliğindedir. Böyle bir cümlede belirtildiği gibi bütün organizmaya etkisini ifade etmektedir. Aynı şekilde belirli bir organa ya da hücreye olan zararlı etkisini de ifade etmek mümkündür. Amalgam dolgusu zararlı mı konusunda uzman hekimlerden profesyonel bir destek alınması son derece önemlidir. Bu konuda gereken özenin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca düşük dozlarda kullanıldığı takdirde herhangi bir zarar sağlamadığını da net bir şekilde belirtmek mümkündür.