GEBELİKTE DİŞ TEDAVİSİ UYGUN MU?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Anne adaylarının en çok ikilemde kaldığı konulardan biridir gebelikte diş tedavisinin uygun olup olmadığı. Birçok anne adayı, diş tedavisinde kullanılan yöntemlerin ve uyuşturucu iğnelerin bebekleri üzerinde yaratacağını düşündüğü olumsuz etkilerden çekinir ve bu yüzden diş tedavilerini uzun bir süre erteleyebilir. Bu ikilemi yaşayanlar sadece hamile kadınlar değildir ve bebeğini emzirme döneminde olan anneler de bu konuda şüpheye düşmektedir. Bu konu hakkında sizleri daha iyi yönlendirmek adına bir takım bilgiler paylaşacağız.


Gebelikte Diş Tedavisi Nedir?

Anne adaylarının diş ve diş eti bakımlarının yanında, çürük, kanal tedavisi, implant gibi diş tedavilerini kapsayan tüm unsurlar, gebelikte diş tedavisinin kapsadığı unsurlardır. Dişlerde oluşan çürükler ve ani bir şekilde oluşan diş iltihaplanmaları, gebelik sürecinde de zaman zaman anneleri zor durumda bırakabilir. Bundan dolayı diş tedavisi süreci gebelikte de büyük önem taşımaktadır.


Gebelikte Diş Tedavisi Yapılır Mı?

Gebelikte diş tedavisi yapılabilir. Ancak çok acil olmayan durumlarda ve anneyi çok fazla etkilemeyen diş sorunlarında, diş tedavisinin ertelenmesi doktorlar tarafından önerilir. Ancak şiddetli diş ağrısı, diş ve diş eti iltihaplanması ve benzeri acil müdahale edilmesi gereken durumlarda, hem diş doktoru hem de jinekolog gözetiminde diş tedavisi uygulanabilir. Dişlerde oluşabilecek iltihap ve benzeri sorunlar, bebeklerin gelişimi üzerinde etkili olabilir. Bundan dolayı özellikle apse gibi durumlarda, doğum doktorunun da izni olduğu hallerde, diş tedavisi yapılabilir.


Hamileliğin Kaçıncı Aylarında Diş Tedavisi Yapılmaz

Diş tedavisi hamileliğin ilk üç ayında yapılmaz. Bu süreçte yani 1 ile 3. aylar içerisinde bebeklerin organları gelişmeye başladığı için uyuşturucu ilaç ve antibiyotik gibi uygulamalar, bebek üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bundan dolayı da ilk 3 ayda diş tedavisi mecburi kalınmadığı sürece yapılmaz. Bunun yanı sıra hamileliğin son 3 ayında da diş tedavisi anneyi zorlayabilir. Oldukça fazla büyüyen karından dolayı anne rahat oturamaz ve uzun süre aynı pozisyonda kalamaz. Bundan dolayı da diş tedavisi uygulaması güçleşir.


Tedavi Süresi

Gebe kadınlar için en uygun olan diş tedavisi süresi 4 ve 6. Aylar arasıdır. Bu süre içinde de yine çok acil olmayan durumlarda ve ertelenebilecek vakalarda diş tedavisi ertelenmektedir.