Pek çok insanın şikâyetçi olduğu konulardan biri de dayanılmaz diş ağrılarıdır. Çürümeye yüz tutan dişler nedeniyle kişiler ağrıyı geçirmek için her türlü yolu denerler. Kullanılan bitkisel yöntemlerden tutun da doktor tarafından yazılan ağrı kesicilere kadar. Ancak eğer dişteki çürük oranı fazla ise ağrıdan kurtulmak için, geriye dişi çektirmek kalır. Fakat bu durum diş eksikliğine neden olduğundan dolayı tercih edilmez. İşte böyle durumlarda size yardımcı olan şey, kanal tedavisidir.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, çürükler nedeni ile hasar almış diş yapısına uygulanan bir yöntemdir. Kanal tedavisinin yapılamadığı dönemlerde eğer diş tedavi edilemeyecek konumda ise genellikle dişin çekilmesine karar verilirdi. Ancak şu anda dişi çekmek yerine kanal tedavisi uygulayarak hem kişinin var olan dişinin varlığını koruması sağlanıyor hem de diş çekiminden sonra oluşan boşluk nedeni ile diğer dişlerin yapısının da bozulması engelleniyor. Diş içerisinde sinir, kan ve lenf damarlarını içeren yumuşak bir doku bulunur ve bu dokuya pulpa adı verilir. Eğer dişiniz fazla hasar aldıysa pulpa kendisini yenileyemez ve ölür. Bu durumda iki seçenek çıkar karşımıza ya diş çekimi ya da kanal tedavisi.
Kanal Tedavisinin Nedenleri?
Diş sinirinin yani pulpanın enfekte olması pek çok nedene bağlıdır. Dişte çürüklerin bulunması, içsel enfeksiyonların ya da kimyasal maddelerin verdiği zarar sonucunda, travma, hatalı çekilen dişler yüzünden pulpa zarar görebilir. Eğer tedavi edilmez ise ölür. İşte bu yüzden pulpanın ölüp diş kaybının yaşanmaması için kanal tedavisi uygulanır.
Kanal Tedavisi Nasıl Önlenir?
Diş çürüklerinin meydana gelip sonrasında da kanal tedavisine mağruz kalmamak için, diş temizliği iyi yapılmalıdır. Diş temizliği için öncelikle dişi doğru temizleme teknikleri öğrenilmelidir. Özellikle fazla tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır. Eğer tatlı tüketiyse dişler fırça yardımı ile temizlenerek diş minesi üzerinde tortu oluşmasına izin verilmemelidir. Diş ipi kullanımının da yaygınlaşması gerekmektedir ki diş aralarıda iyice temizlenebilsin. Özellikle yaz aylarında fazla sıvı tüketilmesi diş çürüklerinin hızını yavaşlatabilir. Çünkü ağız kuruması ile çürüklerin yayılma oranı doğru orantılıdır. Eğer diş temizliğine özen gösterir ve düzenli doktor kontrolünden geçerseniz, çürükleriniz oluşmaz ve kanal tedavisine mağruz kalmazsınız.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dişe anestezi yapılarak başlanır ki kişi ağrı, sızı hissetmesin. Uyuşan dişin çürüğü temizlenir ve sinirlere ulaşılır. Kök ucuna ulaşana kadar açılan kanala şekil verilir ve bu açılan kanal özel maddeler ile doldurularak çürük olmadan önceki diş yapısına ulaştırılır.