ALVEOLİT NASIL OLUŞUR VE NEDENLERİ NELERDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

ALVEOLİT NEDİR?

Diş çekim sonrası iltihabı olarak da bilinen alveolit rahatsızlığı, hastaları gerçek anlamda rahatsız eden bir durumdur. Alveol dişleri taşıyan kemik bölümüne verilen addır. Bu nedenle o kısımda oluşan iltihaplanma da alveolit olarak adlandırılmaktadır. Bu iltihaplanma genellikle diş çekimi sonrasında takip eden 2-3 gün içerisinde oluşmaktadır. Dişin çekilen boşluğunda enfekte oluşması durumunda bu rahatsızlıkla karşılabilirsiniz.


ALVEOLİT NASIL OLUŞUR VE NEDENLERİ NELERDİR?

Diş çekiminden sonraki günlerde meydana gelen alveolitin asıl sebebi çekim boşluğunun kan ile dolması ve bununla beraber kan pıhtısının iyileşme sürecine giremeden bozulmasıdır. İyileşme süreci başlamasına rağmen çeşitli nedenlerden ötürü kan pıhtısı bozulabilir. Bu nedenler ise sigara ve alkol tüketimi, hastanın hijyensiz ağız bakımı, sıcak duş alması, çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketmesi, çekim boşluğunu herhangi bir aletle ya da dili ile kurcalaması, dişlerini fırçalamaması ve çekim boşluğunu emmesi gibi nedenler olarak sıralanabilmektedir. Ayrıca hastaya çekim esnasında çok aşırı dozda narkoz verilmesi ya da diş bölgesinin aşırı bir şekilde uyuşturulması, dişin çekileceği kısımda kan toplanmasını engellemektedir. Bu sebepten ötürü de alveolit oluşumu başlamaktadır.


ALVEOLİT NASIL ÖNLENİR?

Alveolit gerçek anlamda acı veren ve birkaç gün etkisini sürdüren bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalık ile karşılaşmamak adına alınması gereken önlemler de elbette mevcuttur. Ağız bakımına önem verilmelidir ve düzenli olarak mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Diş çekimi esnasında doktorunuz mutlaka çok travmatik davranmalıdır. Eğer sigara ve alkol tüketimi varsa en az 3 gün boyunca bu tüketimlere ara verilmelidir. Ve en az 24 saat boyunca hasta ağzını şiddetli bir biçimde çalkalamamalıdır.

ALVEOLİT HASTALIĞININ TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?

Alveolit hastalığının tedavisi ancak uzman doktorlar tarafından yeterli miktarda anetsezi verilerek yapılmaktadır. Bu hastalığın tedavisi tamamen hastanın çektiği ağrı ve yanık acıyı en aza indirgemeye yöneliktir. Diş çekim boşluğu hekim tarafından uyuşturulur. Oksijenli su ya da serumlu fizyolojikle yıkanır. Daha sonra alveol kemiği kanatılır ve iltihabın olduğu bölge temizlenerek oraya ağrı kesici bir içerik aşılanır