oplum içerisinde hiçbir zaman hoş görüntü ve duyumlara yer vermeyen ve hatta en rahatsız edici durumlardan birisi de hiç kuşkusuz ağız kokusudur. Ağız kokusu tıbbi dilde Halitosis olarak bilinmektedir. Ağız kokusu kötü bir koku olarak basite indirgenemeyecek kadar ciddi bir problemdir. Birtakım başka hastalıkların dahi habercisi olabilmektedir. Ağız kokusunun iki farklı çeşidi yer almaktadır. Bu çeşit ya da tiplerden birincisi fizyolojik ağız kokusudur ve her insanda sabah uyandığında meydana gelmektedir. Diğeri ise patolojik ağız kokusudur ve gerçek halitosis olarak bilinmektedir. Ancak ağız kokusuna sebebiyet veren durumlar, sinüs ve akciğer enfeksiyonları, karaciğer yetmezliği, açlık, diyet ya da ağız kuruluğu, kötü alışkanlıklar ve düzenli olarak diş ve diş eti bakımlarının yapılmaması olarak sıralanmaktadırlar.
AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?
Ağız kokusu gerçek anlamda hem sizleri hem de çevrenizi rahatsız edebilen bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle eğer böyle bir sorunla karşı karşıya kalırsanız mutlaka bol bol su içmeniz gerekmektedir. Sık sık naneli ya da meyveli sakızlar çiğneyebilirsiniz. Dişlerinizi ve diş etlerinizi günde en az iki kez ve iki dakika boyunca aralıksız temizlemelisiniz. İçeceklerinizde ve yiyeceklerinizde az miktarda da olsa tarçın ve karanfil kullanabilirsiniz. Gece uyurken mutlaka burnunuzu temizlemelisibiz ki ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almalısınız. En basitinden ise şeker tüketimini azaltmalısınız. Yediğiniz her lokmayı çok iyi bir derecede çiğnemelisiniz. Sigara ve alkol tükeriminiz varsa en kısa sürede bırakmalısınız ve mutlaka gün içinde diş ipi kullanımına da özen göstermelisiniz.
AĞIZ KOKUSUNDAN KALICI OLARAK KURTULMANIN YOLLARI NELERDİR?
Ağız kokusu basit bir rahatsızlıkmış gibi görünse de aslında pek çok hastalığın ve problemin habercisi olabilmektedir. Bu nedenle ciddi bir ağız kokusu sorunu yaşıyorsanız ve yukarıdaki önlemler de işinize yaramıyorsa en kısa süre içerisinde bir diş hekimine gitmeniz gerekmektedir. Diş hekimine açacağınız bu konu üzerine, hangi tip ağız kokusuna sahip olduğunuz anlaşıldıktan sonra tedavi süreci başlayacaktır. Hekiminiz gerekli tüm bakım ve temizliği yaptıktan sonra size bir liste dahilinde ve uygulamalı olarak nasıl kokudan kurtulacağınıza dair bilgilendirme yapacaktır.