Diş hekimliği tedavi yöntemleri sırasında diş hekimleri kan ve kanlı ağzı sıvıları ile sıklıkla muhatap olmak durumunda kaldıkları için öncelikler kendi sağlıklarını korumak amacıyla bazı önlemler almaları ve daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu anlamda kaygı yaratan patojenlerden en sık rastlanılanlarından biri Hepatit B, C ve HIV virüsüdür. Herhangi bir patojen saldırıya mağruz kalmamak için 2003 yılında beri diş hekimlerinin sanki her hasta patojen taşıyormuş gibi dikkatli ve özenli olması istenmektedir.
Ortam koşullarında bulunan kesici, delici veya buna benzer şekilde kanamalara neden olabilecek şırınga tarzı aletlerin bile çok dikkatli kullanılması önerilmektedir. Çünkü HIV için 0,1 mL kanın bulaşması yeterli iken Hepatit B’de rahatsızlığında 0,1 µL kanın bulaşması hastalığın aktarılması için yeterlidir. Alınacak önlemler kanamalı olan ağız içleri, kan bulaşma ihtimali göz önünde bulundurulan tükrük veya buna benzer vücut sıvıları için de aynı niteliği taşımaktadır. Sadece dikkat edilmesi gereken nokta patojenin doktora bulaşması ile de sınırlı değildir. Kullanılan aletler aracılığı ile iyi bir şekilde dezenfeksiyon yapılmazsa patojen hastalar arasında da yayılabilmektedir. Yapılan bir istatistiksel çalışmaya göre hepatit hastalığının en çok diş hekimi muayenesi sonucunda yayıldığı görülmektedir. Bu gibi diş hekimliği tedavileri sonucu yüksek oranlarda yayılmaları önlemek amacıyla birçok diş muayenehanesinde artık muayene öncesi bir form doldurtularak hastanın buna benzer bir rahatsızlığının olup olmadığı öğrenilmektedir. Bunun haricinde herhangi bir kanamalı durum söz konusu olacak ise diş hekimleri ayrı bir özen göstererek işlerini gerçekleştirmektedirler. Delici, kesici ve kanamalara neden olabilecek aletlerin sterilizasyonu için ayrıca özen gösterilerek ve steril olduğundan emin olunacak hale getirilerek tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Elde her daim eldivenle işlemler gerçekleştirilmeli ve hatta çift eldiven kullanımı bile önerilmektedir. Bunların yanı sıra bazı hastalıklarda patojen sadece kanda bulunurken Hepatit B’de tükrükte de patojen bulunabildiği için uzak durulması gereken tek vücut sıvısı kan değil aynı zamanda da tükrüktür.
Hepatit B’li hastalar ile çalışma koşulları zor olmasına rağmen tedavileri günümüzde gerçekleşebilmektedir. Sadece patojenleri içerdiğinden emin olunan hastalar için de değil tüm hastalara aynı özenle yaklaşılması hem doktorun sağlık problemleri ile karşılaşmasını önler hem de diğer hastalara bulaşma riskini diş hekimliği anlamında ortadan kaldırır.