DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ HANGİ SIKLIKTA YAPILMALIDIR ?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş ve diş eti problemleri hemen her yaşta ki insanın en büyük sorunlarından birisidir hiç şüphesiz. Ve ne yazık ki bu problemlerin büyük çoğunluğu zamansız bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Diş problemlerinden en önemlileri diş çürümesi, diş eti kanaması, dişin kendiliğinden çekilip düşmesi, diş dolgusu problemleri ve diş taşı problemleridir. Hepimizin bildiği gibi; her diş probleminin tedavi ve çözümü birbirinden farklıdır. Mesela diş çürümesinde dişin çekilmesi gerekmektedir. Dişin içinin boşlaması durumunda dolgu yapılmalıdır. Diş taşı problemlerinde ise diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir.Peki diş taşı temizliği hangi sıklıkta yapılmalıdır ?

Özellikle küçük yaşta ki çocuklar başta olmak üzere; diş sağlığına gereken önemi vermeyen, dişlerinin bakımını düzenli olarak yapmayan, gereğinden fazla sigara, şekerli gıdalar v.b. ürünler tüketen kişilerin hemen hepsinde diş problemleri görülmektedir. Özellikle sigara içen kişilerde de ayrıca diş sararması problemi görülür. Asitli içeceklerin çok sık tüketilmesi, sigara tüketilmesi, şekerli gıdaların tüketilmesi, dişlerin bakımının düzenli olarak yapılmaması, diş fırçalama işleminin düzenli olarak yapılmaması zamanla diş problemlerine, ağrılara, dişlerin çekilerek düşmesine neden olmaktadır. İnsanların en çok karşılaştıkları diş problemlerinden bir başkası da diş taşı problemidir. Diş taşı; bakteri plağının dişler üzerinde sertleşmesi nedeniyle oluşan birikintiye diş taşı adı verilmektedir. Peki bu sorunun tedavisi nedir, diş taşı temizliği hangi sıklıkta yapılmalıdır ? Diş taşı temizliği beyazlatma işleminden farklı bir işlem olduğu için kimyasal madde kullanılmadan yapıldığından çoğunlukla diş hekimlerinin de tercihine bağlı olarak yılda iki defa uygulanmaktadır. Fakat isteğe bağlı olarak daha sık da uygulanabilmektedir. Buna rağmen diş hekimlerinin de uygun gördüğü en iyi aralık bu işlemin 6 ayda bir yapılmasıdır. Hastane yada özel hekimlerde, diş muaynesi sırasında da yapılabilen bu işlem en fazla yarım saat sürmektedir. Bu işlemden sonra farklı bir madde ile diş temizliği yapılmaktadır. Tüm bu işlemlerin sonrasında kısa süreliğine diş hassasiyeti oluşmaktadır ve bu nedenle sıcak, soğuk tüketimi normale göre biraz daha sıkıntılı bir şekilde yapılmakta yada yapılamamaktadır. Fakat bu durum en geç 1 hafta içinde düzelmektedir.

Diş problemleriyle karşılaşmamak için, hayatımızı kabusa çeviren diş ağrıları, diş çürümeleri v.b. sorunların karşımıza çıkmasını istemiyorsak eğer diş bakımımızı düzenli olarak yapmalı, dişlerimizi düzenli olarak fırçalamalı, asitli içeceklerden, sigaradan, şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Ayrıca belirli aralıklarla diş doktoruna gidip muayne olmalıyız. Bunun dışında dikkat etmemiz gereken bir başka konu da diş taşı temizliğidir. Diş doktoruna danışarak, diş taşı temizliği hangi sıklıkta yapılmalıdır ? öğrenerek bu işlemi de yine belirli aralıklarla yaptırmakta fayda var. Tüm bu işlemleri eksiksiz bir şekilde yaptığımız da daha sağlıklı, görüntü olarak da güzel dişlere sahip olmamak için hiçbir engelimiz kalmayacaktır…