AĞIZ İÇİNDEKİ AFT OLUŞUMU VE NEDENLERİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Aftlar ağız içerisinde genelde dudak, yanak, ve gingiva yani diş etinde görülen solgun beyaz – gri ve etrafı kırmızı renkte yaralardır. Bu aftlara neden olan birçok neden olduğu bilinmekte ancak bu nedenlerden en önemlisi her hastalığın başı olan strestir. Çok yoğun gergin olduğunuz dönemlerde bu aftların oluşumu da artmaktadır.

Aynı zamanda tuzlu, baharatlı ve acı yiyeceklerde de aşırıya kaçmak ağzımızda mukoza tabakasında tahrişe yol açacağı için aft oluşumuna da uygun ortam hazırlamış olacaktır.

Behçet hastalığı da ağız içerisinde oluşan aftlarla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Yani Behçet hastalığının belirtisi olarak da bu yaralar karşımıza çıkmaktadır.

Ayrıca kullanmış olduğunuz diş macunu seçimi yaparken de dikkat etmeniz gerekmektedir. Diş macunlarının daha fazla köpük oluşturması için bazı diş macunu üreticileri, temelde bir çeşit sabun olan SLS ( Sodyum Laurly Sülfat) maddesini kullanmaktadırlar. Bu tarz macunların kullanımı ağız içindeki duvarı zedeleyeceği için aft oluşumlarına da sebebiyet verecektir. Diş macunu satın alırken içindekiler bölümüne bakarak bu içeriğinde bu maddeyi barındırıp barındırmadığını öğrenebilirsiniz. Aftlar diş teli takanlarda da sık sık görülmektedir. Bu yaralar tellerin ağız içindeki teması sonucu oluşur. Ağız içi bakımının doğru yapılmadığı zaman daha çok çıkan bu yaralardan korunmak için ağzınızı sık sık gargara ve dezenfekte etmelisiniz.

Dudak, dil ve yanak ısırma alışkanlığı, sigara kullanımı, b12 vitamini ve demir eksikliği, uygun yumuşaklıkta olmayan diş fırçaları ile sert fırçalama işlemleri gibi etkenlerde ağız içinde aft oluşumuna davetiye çıkartır.

Ağız içi aftlar genelde bir hafta içinde kendiliğinden geçen yaralardır. Bu yaraların ağrılarını en aza indirmek için sıcak, asitli, acı, tuzlu gibi yiyeceklerden yaralar geçene kadar uzak durmalısınız. Yemek yemeden önce ağız için kullanılan anestezik kremlerden kullanabilirsiniz. Antibiyotik kullanmak bu aftlara yarar sağlamayacaktır.

Ayrıca bu yaralarınız 15 günden fazla sürüyor geçmiyorsa ve ağzınızda birden fazla yaralar oluşmaya başladıysa muhakkak bir doktora görünmeniz gerekecektir.