Kanal tedavisi uygulanmış olan dişlerde eğer kök boyları iyi ölçülmemişse ya da tedavinin yapılması gereken noktalara kadar doldurulmamışsa ve ya tam sızdırmazlık sağlanmamışsa enfeksiyon tekrar başlayabilir ve yeniden kanal tedavisi uygulanabilir. İlkine oranla daha zor ve uzun bir tedavi sürecini kapsamaktadır. Diş hekimlerine gelen sık soru; Kanal tedavisi yapılmış bir diş tekrar kanal tedavisi yapılır mı? Bu sorunun cevabı biraz sancılı olsa bile cevabı evettir. Fakat bazı dişler yapılarına göre farklılık göstermektedir. Bu da tedavinin yönüne değiştirebilmektir. Bu diş yapılarının farklılıklarının anlaşılmadığı durumlarda uygun bir kanal tedavi yapılması zordur. Hatta yapılan bu tedavi dişlerde hasar bile bırakabilmektedir. Bu da tedavinin yenilenmesini gerektirmektedir. Sıkıntının ne olduğu konusunda belirsizlik ve tam girilemeyen noktalar, iyi doldurulamayan her kanal mikroorganizmalar üretmekte bu da tedavinin tekrar edilmesine neden olmaktadır.
Kanal tedavisi yapılmış bir diş tekrar kanal tedavisi yapılır mı? Sorusuyla sürekli karşı karşıya gelen diş hekimleri bu soruya net bir cevap vererek doğru yapılmayan ya da sonradan çıkan sorunlara karşılık tekrar kanal tedavisi tekrar edebilir. İkinci kanal tedavisi düzeyli ve ayrıntılı ele alınarak araştırılıp, kontrolleri yapıldıktan sonra yapılmalıdır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Dişin içerisinde yer alan sinir ve damarları taşıyan diş çürüğünün pulpa adı verilen odaya ulaştığı durumlarda yapılmaktadır. İlk olarak pulpa odası ve kök kanalarında oluşan enfeksiyon temizlenir. Akabinde mikrobun oluşmasını engellemek amacıyla kanallar ile pulpa odası doldurulur.
Kanal Tedavisin Aşamaları
Son zamanlarda sürekli tekrar edilen Kanal tedavisi yapılmış bir diş tekrar kanal tedavisi yapılır mı? Sorusu ile kanal tedavisi için şunlar söylenebilir. İlk tedaviden sonra akseden diğer sorunlar neticesinde tekrar kanal tedavisi uygulanmasında herhangi bir sıkıntı yoktur.