Tıptaki diliyle “bruksizm” yani diş gıcırdatma, dişlerin çok fazla bir kuvvetle sıkılarak, çenenin kenetlenmesidir. Genellikle insanların en stressiz olduğu saatler olan uyku halinde ortaya çıkan bu durumun temel sebebi ise; ironik bir şekilde strestir. Diş gıcırdatmanın ağız ve diş sağlığına etkisi ise çok büyüktür.
DİŞ GICIRDATMA NEDİR?
Stresli durumlarda gündüz de görülebilen diş gıcırdatmasında, çene kasları kasılarak dişleri kilitler. Bu sırada çıkan sesin, normal zamanlarda çıkması mümkün değildir. Uyurken meydana gelen diş gıcırdatmasını ise kişi kendisi fark etmez, ancak sabah bir çene ağrısı ile uyanır.
KİMLER DİŞ GICIRDATIR?
Genellikle aşırı sinirli, hiperaktif, hassas ve titiz bir yapıya sahip kişiler, yoğun stres altında kaldıklarında dişlerini gıcırdatır. Bunun dışında yoğun alkol, kahve ve sigara kullanımı, uyku apnesi, dişlerinde yapısal bozukluk olanlar, kalsiyum ve magnezyum eksikliği bulunanlar, reflü ve parkinson gibi rahatsızlığı olanlar dişlerini gıcırdatır.
Diş gıcırdatma istemsiz yapılan bir rahatsızlıktır. Okul değişimi, boşanma, aile içi şiddet gibi çeşitli nedenlerle stres altında kalan 4-5 yaşındaki çocuklarda bile görülebilir.
DİŞ GICIRDATMA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Eğer tedavi edilmezse diş gıcırdatmanın ağız ve diş sağlığına etkisi büyük boyutlarda olabilir. Gece koruyucusu adı verilen ve sizin çene yapınıza göre özel olarak sert silikondan yapılmış alt ve üst çene damakları, uykunuzda dişlerinizi gıcırdatarak çenenizi kilitlemenizi engeller. Ancak bu damakların yetersiz kaldığı bazı durumlarda kas gevşetici, antidepresan ve psikolojik tedavi de uygulanmalıdır.
DİŞ GICIRDATMANIN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA ETKİSİ
Bruksizm’de dişleriniz üzerinde uygulanan basınç, normal çiğneme sırasındaki basınçtan çok daha büyüktür. Bu nedenle diş gıcırdatma özellikle alt çiğneme dişlerinin yüzeyinde aşınmalara, diş boylarının kısalmasına, soğuğa karşı hassasiyete veya ani diş sızlamalarına, dişlerin etrafındaki kemiklerde hasara, çene ekleminin hasarlanmasına, dişlerde gevşeme ve dökülmeye, dişlerde kırılma ve diş eti çekilmelerine, devamlı baş, çene, şakak ve yanak ağrısına sebep olabilir.
Ayrıca diş gıcırdatmanın ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda ağzı hiç açamama ve çene kilitlenmesi gibi rahatsızlıklar da yaşanır.