Dişçi koltukları, birçok kişinin korkulu rüyası olmasına rağmen ağzımızdaki dişlerden birisi sızladığı ya da ağrıdığı zaman koşa koşa gittiğimiz ve diş hekimine teslim olduğumuz yerdir.
Dişiniz ağrırken aynada kendinize baktığınızda ilk akla gelen “Eyvah, çekmese bari” dediğiniz, diş hekimi “Dolgu yapmamız lazım” dediğinde de kötünün iyisi olarak kabullendiğiniz, derin bir oh çekip gönül rahatlığıyla ağzınızı sonuna kadar açtığınız yerdir o korkulan koltuk.
Amalgam dolgu ve ışınla dolgu olarak 2 ye ayrılan dolgu süreci hemen peşinden” Bunlar nedir? Nasıl uygulanır? Işınlı dolgunun amalgam dolguya göre avantajları var mıdır?” gibi soruları da beraberinde getirir.
Amalgam dolgu
İlk olarak M.Ö. 650’de Çin’in kullanıldığı tespit edilen amalgam dolgu gümüş, kalay ve bakır karışımının, civa ile birbirlerine bağlanması sonucu elde edilen dolgu malzemesidir. Ucuz bir yöntem olması, uzun ömürlü olması ve uygulama sonrası hasta üzerinde çok kısıtlayıcı olmaması nedeniyle diş hekimleri tarafından tercih edilen yöntemdir.
Dikkat…Civaya karşı alerjiniz var mı?
Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Hastanın civaya karşı bir alerjisi olabilir mi? Bu nedenle civa alerjisi olan hastaların diş hekimini muhakkak uyarmaları gerekmektedir.
Buraya kadar her şey güzel. O zaman neden ışınlı dolgu diğer adıyla beyaz dolgu gelişti ve uygulanmaya başladı?
Amalgam dolgunun olumsuz yönü
Bu tümüyle estetik kaygılar sonucu gelişen bir durumdur. Amalgam dolgu, ucuz tedavi yöntemi olması ve işlem sonrasının zahmetsiz olması güçlü yönleridir. Ancak kocaman gülüşlerde karşı taraftaki kişiyi rahatsız edici bir görüntü oluşturabilir. Özetle amalgam dolgu estetik kaygılar taşıyan bir uygulamadır.
Işınla gelen diş estetiği
Işınlı dolgu denmesinin nedeni uygulama yönteminden kaynaklanır. Dişin oyulan tarafına sıvanan karışımın özel bir ışınla sertleştirilmesi nedeniyle ışınlı dolgu denilmektedir.
Amalgam dolguya göre daha uzun süren bir işlemdir. Işıklı dolgu uygulaması katman katman yapılan bir işlem olması nedeniyle amalgam dolguya göre dişçi koltuğunda oturma sürecini uzatır. Dolgu malzemesi dişe bir kat sürülür ve ışınla sertleştirilir. Sertleşmiş karışımın üzerine bir kat daha atılır ve tekrar ışınla sertleştirilir. Bu işlem diş üzerinde açılan oyuk tümüyle doldurulana kadar devam etmektedir.
Işınlı dolgunun amalgam dolguya göre avantajlı yönleri
Dolgu malzemesinin diş rengine yakın olması ve işlem sonrası cilalanabilmesi, korkmadan ağzı saklamadan rahat gülüşler sağlar. Ayrıca ışınlı dolguda kullanılan karışımın esnek bir yapı göstermesi diş üzerinde yapılacak yenileme ve yapılandırma işlemlerine olanak sağlar. Işınlı dolgunun amalgam dolguya göre avantaj sağladığı yönleridir.
Işınlı dolguların dezavantajları
Küçük dolgu uygulamalarında ışınlı dolgular dayanıklılık açısından amalgam dolgu kadar dayanıklı olsalar da, büyük oyuklara yapılan uygulanmalarda ısırılma kuvvetine bağlı olarak ömürleri amalgam dolguya göre daha kısa süreli olması ve pahalı olmaları dezavantajlarıdır.
Buraya kadar okuduklarınız sonucunda ışınlı dolgunun amalgam dolguya göre bir avantajının olup olmadığına kararı siz vereceksiniz. Her iki dolgunun da avantajları ve dezavantajları bulunması nedeniyle kararsız kalmanız halinde ise diş hekiminiz sizi bu dertten kurtaracak olan doğru kişidir.