Dişerimiz ve onların sağlığına dikkat etme alışkanlıklarımız hakkında çok küçük yaşlardan bu yana birçok öneri duymuşuzdur. Küçük yaşlarda bile başlayan yapısal diş rahatsızlıkları ilerleyen yaşlarda farklı noktalarda da kendi göstermektedir. Diş eti kanamaları da bunlardan biridir.
Diş Eti Kanamaları
Diş eti kanamaları neden olur? Sorusuna cevap vermeden evvel diş eti hakkında biraz bilgi edinmek daha faydalı olacaktır. Diş etleri dişin bir nevi zemini temeli vasfında ve onu saran yapıda dokulardır. Sağlık diş etleri görüntüleri ile bile kendilerini belli ederler. Soluk pembe renkleri, mat görünümleri ve dişi sarmaları ile sağlıksız diş etlerinden kolaylıkla ayırt edilen sağlıklı diş etleri haricindeki problemli diş etlerindeki rahatsızlıklar arasında en belirgin olanı diş eti kanamalarıdır. Herhangi bir şey yerken, diş fırçalarken ya da sıcak soğuk içecekler ile ya da durup dururken başlayan kanamalarla kendini gösterir. Diş eti rahatsızlıkları, başlangıç safhalarıyla ileri safhalarda farklılık gösterdiği gibi sonuçları açısından da oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
Diş Eti Kanamaları Sebepleri
Diş eti kanamaları neden olur? sorusunun ilk cevabı yetersiz ağız ve diş temizliği sebebiyle oluşan bakteri plaklarıdır. Plaklar dişi ve diş etini saran şeffaf tabakalardır ve çok az miktarında bile milyonlarca bakteri barındırır. Yoğun plak oluşumu ve bunu engelleyici hijyen tedbirleri zafiyeti diş eti kanamalarının temel nedenidir. Bunun dışında en önemli etken ağız ve diş sağlığınıza zarar verecek ürünlerin yoğun şekilde kullanılmasıdır ki bunun başında sigara içmek gelir. sigaranın birçok öldürücü zararı kendini diş etleri dokularında ve ağzınızdaki dokularda da gösterir. Sigaranın bu tahribatı diş etleri için önemli bir rahatsızlık nedenidir. Diğer nedenlerden biri kalıtsal faktörlerdir. Ailenizde benzer sorun yaşanmışlığına dair bir klinik öykü mevcutsa normal bir insandan çok daha fazla risk altındasınız demektir. Stres, diş gıcırdatma vb durumlar da oldukça etkilidir.
Tedavi
Diş eti kanamaları neden olur? konusunun tedaviye yönelik cevaplarının başında plak temizlenmesi ve antibiyotik tedavi gelir. daha da ileri safhalarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir.