SİSTEMİK HASTALIKLARDA (ŞEKER KALP V.B.) İMPLANT CERRAHİSİ NASIL UYGULANIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Bu soruya cevap almak için mutlaka mevcut klinik öykülerin ilgili hekime aktarılması ve gerekirse konunun uzmanlarıyla konsültasyon yapılması gerekir.

 

Diyabet hastaları, ister Tip 1 isterse Tip 2 olsun, herhangi bir tedavi esnasında mutlaka bu durumlarını hekimleri ile paylaşmalıdırlar. Zira bazı tedaviler için şeker hastalığı engel teşkil edebilir. Çünkü diyabet hastalarında doku iyileşmesi yavaş olur ve enfeksiyon riski normal hastalardan daha yüksektir. Bu durumdaki hastaların implant tedavisi için mutlaka şeker düzeyleri kontrol altında tutulmalıdır. Kontrol atına alınamayan durumlar için implant tedavisi uygulanmamalıdır. Diyabet hastalarında uygulanacak implant cerrahisi için cerrahi müdahale yapılacağı bölge ya da cerrahi kesi alanı mutlaka normal hastalardan daha sınırlı ve küçük olmalıdır. Diyabetin tahrip ettiği doku nedeniyle, iyileşme süreci uzayacağından mümkün olduğunca az bir alanda kesi uygulanmalıdır. Enfeksiyon riski daha yüksek olan şeker hastalarında, implant tedavisi öncesi ve sonrası gerekli takiple antibiyotik desteği önceden planlanmalı ve gerektiği kanısına varılırsa implant öncesi bu süreç başlatılmalıdır. Sistemik hastalıklarda (şeker kalp v.b.) implant cerrahisi nasıl uygulanır? Sorusuna ikinci bir cevap olarak kalp hastalarının durumundan bahsetmek gerekirse; kalp hastalıkları olan kişilerdeki bu rahatsızlıklarının implantoloji uygulanmadan önce, mutlaka incelenmesi ve kardiyolog ile konsültasyon yapılması gerekir. Kalp fonksiyonlarındaki kayıp ve dengesizliklerin bu tedavi öncesi çok iyi irdelenmesi gerekir. Kalp pili kullanımı söz konusu ise implantın genel kural olarak sakıncası yoktur. Ancak enfeksiyon riski nedeniyle antibiyotik tedavisi başlanmadan implant uygulanmaması gerekir. Kan pıhtılaşma riski veya sorunu olan hastalara implant uygulanmaz. Olası kanamalarda hayati risk söz konusudur. Hipertansiyon hastası olanlar için kan basıncı testi yapılmadan bu tedavi uygulanmaz. Ani basınç yükselmesi vb gibi durumlar felç dahil birçok komplikasyona yol açabilir. Yine ağrı vb gibi etkenlere karşı hipertansiyon hastalarının aşırı tepkisi olabilir. Bu durumda implant tedavisinde göz ardı edilmemelidir.

Sistemik hastalıklarda (şeker kalp v.b.) implant cerrahisi nasıl uygulanır? Sorusuna cevap almak için diş hekiminize ve ilgili doktorunuza danışmanız gerekir.