Dişlerde koyu renkli oyuklar şeklinde görüntüye sahip olan diş çürükleri önlenebilen bir hastalıktır. Önlenebilen bir hastalık olmasına rağmen dünyada dişi çürümeyen insan yoktur denebilir. Diş çürüğü nasıl oluşur ve bu çürüğü oluşturan nedenler neler olduğunu mercek altına aldığımızda şu maddeleri öne çıkartabiliriz.
DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLUŞUMU
Diş çürüğü nasıl oluşur açıklamak gerekirse, unlu ve şekerli yiyecekler ağızda kalan bakteriler yüzünden ağızda bakteri oluşumu gerçekleşmektedir. Bu durum dolayısıyla oluşan asitler dolayısıyla diş minesinde bozulmalar oluşabilir ve bu durum sonucunda diş çürüğü başlangıcı gerçekleşir.
DİŞ ÇÜRÜĞÜ KİMLERDE GÖRÜLÜR
Diş çürüğü oluşumunda unlu ve şekerli mamullerin başrolleri aldığını söylersek bu durumun herkesin başına gelebilecek bir rahatsızlık olabileceğini söyleyebiliriz. Diş çürüğü tehlikesiyle karşı karşıya olan diğer kesimlere de göz attığımızda karbonhidratlı besinleri fazla tüketen kişiler ve flüorür oranı düşük su tüketiliyorsa düş çürüğü tehlikesi bu kişilerde vardır. Tükürükteki doğal savunma mekanizması bakteri plağı oluşumunda önleyici rol alsa da bu yeterli olmamaktadır. Tek başına yetersiz olan tükürük mekanizmasına yardımcı olmak için şekersiz sakız çiğnenmesini önermektedir.
DİŞ ÇÜRÜĞÜNÜ ÖNLEMEK
Diş çürüğü tehlikesiyle hiç karşılaşmamak ya da bu çürüklerin tedavisinde daha etkili sonuçlar elde etmek için birtakım önlemler alınmalıdır. Bunu için sabah kahvaltı sonrası ve akşam yatmadan önce mutlak suretle dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Her gün diş ipi kullanarak da diş fırçasının yetişemediği noktaların temizliği için etkili çözüm olacaktır. Besinleri çiğneme ve ezme sırasında çok küçük parçalara ayrılan parçalar dişlerin diplerine sızmakta burada yerleşerek bakteri oluşumuna sebep olmaktadır. Bunun için diş ipi uygulamasına başvurmak etkili bir diş çürüğü engelleme yöntemi olacaktır. Diş fırçasının doğru seçimi kadar diş ipinin de doğru seçimi önemlidir.
Şekerli yiyeceklerden uzak durarak diş bakımını için önleyici tedbir alabilirsiniz. Diş çürüğü nasıl oluşur ve gerekli tedbirler nelerdir belirttikten sonra son olarak da diş ve diş etiyle ilgili sorunlar oluştuğunda doktor gözetiminde kontrol edilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Bireysel önlemle etkili olsa da doktor kontrolü en önemli verileri sağlayacaktır.