SÜT DİŞLERİNİN BAKIMI ÇOCUĞUNUZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Bebeğiniz yaklaşık altı aylık olduktan sonra ilk dişini çıkartır ve bu günden sonra çocuğunuzun diş sağlığı ve bakımı başlar. Peki, çocuklarda süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır? Bu sorunun yanıtını ilk aylardan itibaren ebeveynler araştırmaya başlarlar. Bebeğinizin ilk dişinin çıkışından itibaren onun ağız ve diş sağlığını korumak ebeveynlere düşer. Eğer gerekli alışkanlıkları kazandırabilirseniz, ilerleyen zamanlarda çocuğunuz bu konuda neredeyse hiçbir sorun yaşamayacaktır.

 

Bebeğinizin tamamen size bağımlı olduğu dönmede, henüz bütün dişleri çıkmamışken bebekler için diş kaşımak amacıyla da kullanılan ufak diş fırçalarıyla bebeğinizin diş fırçalama alışkanlığının temelini atabilirsiniz. Altı aylıktan üç yaşa kadar bebeklerin süt dişleri ağızdaki yerlerini alırlar. Bu süreçte bebeğinizin zaman zaman huzursuzlukları, diş kaşıntıları ve ağrıları olabilir ama unutmayın ki bu durum tamamen geçicidir. Yaşamlarının yaklaşık olarak altıncı ayında çıkmaya başlayan süt dişleri, yaklaşık 36 aylık oldukları zaman 20 adedi tamamlar ve altı yaşına kadar da ağızdaki yerlerini korurlar. Çocuklarda süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır sorusu, çocuklarınızın süt dişleri sallanıp yerlerine kalıcı dişleri çıkana kadar cevap aranmaya devam eden bir sorudur.

Bebeğinizin ilk diş muayenesini en geç bir yaşındayken yaptırmalısınız. Bu muayenede çocuğunuzda diş çürüklerine yatkınlık olup olmadığı, ya da mevcut bir çürük olup olmadığına bakılır. Ayrıca biberon alan ya da parmak emen çocuklarda ağız ve çene yapısında her hangi bir yapısal bozukluk oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başladığından beri sorduğunuz çocuklarda süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır sorusunu, ilk diş muayenenizde doktorunuz detaylı olarak size anlatacaktır. Öncelikle çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığını mutlaka kazandırmalısınız. Bunun için gerekirse sabahları ve akşamları birlikte lavabonun önünde diş fırçalayabilirsiniz. Çocuğunuz diş macununu yutmayacak yaşa gelinceye kadar bu diş fırçalamalarını macun kullanmadan yapabilirsiniz. Diş fırçalama alışkanlığı kazanan çocuğunuz için süt dişlerini korumakta önemli bir nokta da şeker, çikolata ve gazlı içecek tüketiminin sınırlandırılmasıdır. Eğer aşırı tüketim söz konusu ise dişlerde çürümeler olabilir. Eğer çocuğunuzun süt dişlerinde çürüme varsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Süt dişleri nasıl olsa dökülecek diyerek dolgu yaptırmaktan kaçınmayın, zira dolgu yaptırmazsanız alttan gelecek olan sağlıklı dişleri de kaybetme riskiniz ortaya çıkar.