ÇOCUKLARDA KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİNİN ÖNEMİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Çocuklarda koruyucu diş hekimliği, hem ağız ve diş sağlığı açısından, hem de genel sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Çocuklarımızın sağlıklı dişlere sahip olması için, dişleri çıkmaya başlar başlamaz, pedodondiste gitmemiz ve dişlerini nasıl korumamız gerektiği hakkında bilgi almamız gelmektedir. Çocuklarda koruyucu diş hekimliğinin gelişmesi ve uygulanması için ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir.

 

Çocuklarda koruyucu diş hekimliği konusunda hassas olmak, çocuklarınızın sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlayacaktır. Sağlıklı dişlere sahip olan bir çocuk, hem yediklerini daha kolay sindirecek, hem de daha güzel konuşacaktır. Diş eksikliği konuşmada ve seslerin doğru çıkmasında çok büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda, sağlıklı dişlere sahip olan bir çocuk, çok daha özgüvenli olacaktır. Tüm bunların yanında bir diğer önemli konuda, sağlıksız ağız ve diş yapısının çocuklarınızın genel sağlığına da etki etmesidir. Uygulayıcı diş hekimliğine daha fazla zaman ve bütçe harcamak yerine, koruyucu diş hekimliğine çok daha az zaman ve bütçe harcayarak, çocuğunuzun sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin; çocuklarınızın diş mine tabakası çok ince olabilir ve bu durum dişlerinin çabuk çürümesine neden olur. Böyle durumlarda diş temizliğine çok daha fazla dikkat etmek gerekmektedir. Ancak bunu ancak bir pedodontiste giderek öğrenebilmemiz mümkündür. Çocuklarda koruyucu diş hekimliğinde pek çok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalar;

  • Düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması,
  • Diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması,
  • Dişlerde çürük olmasına engel bir beslenme düzeninin oluşturulması,
  • Dişlerin korunması için dişlere Fissür sealant uygulamalarının yapılması,
  • Fluorid uygulamaları,
  • Spor yaralanmalarına engel olmak için ağız koruyucuların kullanılması,
  • Koruyucu ortodontik tedaviler ve ebeveynlerin bilinçlendirilmesi bulunmaktadır.

 

Çocuklarda koruyucu diş hekimliği uygulamalarında en önemli görev ailelere düşmektedir. Çocuklara düzenli diş fırçalama ve temizleme alışkanlığını kazandıracak kişiler ebeveynlerdir. Ayrıca okul döneminde öğretmenlerin bu konuda hassas davranmaları ve çocukları bilinçlendirmeleri de oldukça önemlidir. Çocuğunuzda diş hekimi fobisi oluşmaması için ilk randevunuz, sadece tanışma amaçlı olmalıdır. Ayrıca çocuğunuz 2 yaşına gelmeden diş koltuğuna bir kere oturmasın özen gösterin. İlerleyen yıllarda, diş hekiminden korkmamasında çok büyük etki sağlayacaktır.