DİŞ GICIRDATMA ( BRUKSİZM ) RAHATSIZLIĞINIZ VARSA DİKKAT!

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Tıp dilinde Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma, pek çok kişinin hem uykuda, hem de uyanıkken yaşadığı bir durumdur. Kişinin istemsiz olarak yaptığı bir şeydir ve ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bruksizm( diş gıcırdatma) nedenleri ve etkileri nelerdir?

 

Bruksizm yani diş gıcırdatma, hala tıbbin nedenlerini araştırdığı rahatsızlıklardan birisidir. Bruksizm( diş gıcırdatma) nedenleri ve etkileri! Çoğunlukla 20 ve 40 yaşları arasında görülse de, 4- 5 yaşlarındaki çocuklarda da görülebilmektedir. Genel bilinen nedenleri arasında; stres, kaygı, maddi sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, uyku bozuklukları, genetik hastalıklar, kişilik özellikleri ve çene bozuklukları bulunmaktadır. Uykuya geçmeden önce kişi kendini rahatlatmaya ve sakinleştirmeye özen göstermelidir. Ayrıca çoğunlukla uyku esnasında yapıyorsa, diş hekimine giderek, bir dişlik yaptırabilir. Yapılan araştırmalar, diş gıcırdatmasının en önemli nedeninin psikolojik olduğunu ortaya koymuştur. Kişi, dışa vuramadığı sinir ve tepkilerini bu şekilde ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda uzmanlardan yardım almanız, dış gıcırdatmasından kurtulmanızda faydalı olacaktır. Geceleri görülen bruksizm hem kadınlarda, hem de erkeklerde eşit oranda görülse de, gündüz diş gıcırdatmaları genelde kadınlarda görülmektedir. Yaşam biçimi de nedenleri arasında yer almaktadır. Aşırı kafein tüketimi, sigara içme, alkol ve uyuşturucu gibi maddeler de diş gıcırdatma nedenleri arasında yer almaktadır. Kişinin, aşırı hırslı ve sinirli olması da oldukça etkili rol oynamaktadır. Çocuklarda da kreşe yeni başlama dönemlerinde görüldüğü gibi, anne baba ayrılıklarında da görülmektedir.

Bruksizm ( diş gıcırdatma) nedenleri ve etkileri; diş gıcırdatma kısa bir süre içinde etkilere neden olmaz ancak zaman uzadıkça kişi, pek çok sorunla karşılaşmaya başlar. Etkileri;

  • Dişler birbirine sürttüğü için, özellikle ön dişlerde aşınmalar oluşur.
  • Dişlerde kırılmalar ve arka dişlerin çıkıntılı yerlerinde çatlaklar oluşmaya başlar.
  • Dişlerdeki hassasiyet artar.
  • Diş etinde geri çekilmeler oluşmaya başlar,
  • Yıllar içinde diş gıcırdatması devam etmesi, dişlerin sallanmasına neden olur.
  • Dişleri saran kemik desteği kaybolur ve böylece ekstra kemik çıkıntıları oluşur.
  • Yanaklarda tahrişler oluşur ve kişinin yanağını ısırmasına neden olur.
  • Yanaklarda ve şakaklarda bulunan kaslarda ağrılar oluşur.