İMPLANTIN ÖNEMLİ NOKTASI GREFTLER

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş sorunları ülkemizde daha çok yaygın olmaktadır. Buna dayalı olarak teknoloji geliştikçe diş sorunları hakkında bir çok gelişmeler meydana gelmiştir. Bunlardan birisi ağızda kullanılan greft meteryalleridir. Greft meteyalleri yani diğer adı ile kemik tozudur. diş hekimleri tarafından üç özelliğe ayrılır. İnsan kaynaklı, hayvan kaynaklı ve sentetik materyaller şeklindedir. Diş çekimi sonrasında çevre kemiğinde hızlıca erime meydana gelebilir.

 

Diş sorunlarında kemik greft uygulaması çene kemiği yetersiz olanların kemik miktarını arttırmak için yapılır. Hal böyle olunca implantın başarısı, implantın uygulanacağı yerin kemik miktarının yeterli olmasına bağlıdır. Kemiğin miktarındaki azalma diş eti problemlerine, enfeksiyon ya da tramva gibi birçok sorunlara bağlıdır. diş hekimlerinde geliştirilen tekniklerle kemikliğin yüksekliği ve genişliği ayarlanabilmektedir. Zaten yapılan muayenelerde kemik greftine ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilir. Ağızda kullanılan greft materyallerinde genelde çok küçük miktarda diş tozuna ihtiyaç duyulur. Büyük operasyonlarda 3-5cc ye ihtiyaç duyulurken implant çevresinden 0,5 cc de yeterli olmaktadır. yapay ve doğal olan kemik greftleri kemik sayısını arttırmada en etkili olan yöntemlerdir. Yapay greftler; teknoloji ve bilimin gelişmesiyle doğal meteryallerden farksız üretilen greftlerdir. Doğal greftler; insanın kırılmış olan diş kemiğinden alınan doğal greftlerdir. Kemik erimesi ilk 3 ay en üst seviyede gözükürken 6 aya kadar hızlı ve 6 ay sonrasında ise yavaşlayarak seyreder. Dişe uygulanırken dikkatli uygulanması gerekir. Diş çekimi çevre dokulara zarar vermeden hassas bir şekilde çekilir. Azı dişlerin çekilmesinde ise kökler ayrılarak çekilmesi kemiğe verilecek zararı en aza indirmiş olur. diş çekimi sonrasında çekim boşluğu kürete edilerek enfeksiyonlu doku çıkarılır ve serum fizyolojik ile yıkanır. Sentetik, insan kaynaklı ve hayvan kaynaklı kemik tozları çekim boşluğuna yerleştirilir. Kemik greftleri yerleştirilmeden önce kanla ve serum fizyolojik ile karıştırılır. Greftlerin üstü membran denilen ince zar ile örttürülürmüş. Bu zar kemik hücrelerinin girmesini sağlayarak kemik oluşumunu sağlamaktadır. Kemik tozları ve membran yerleştirildikten sonra diş eti dokusu ile kapatılır. Dikiş ile diş eti sabitlenir.

Yapılan bu işlemler diş ve çene sağlığı için çok önemlidir. Ağızda kullanılan greft meteryalleri son derece güvenilir bir işlemdir. Yapılan işlem sonrası 3-6 ay arası iyileşme görülmektedir. Bu süre sonrasında istenilen kaplama korkmadan yapılabilir. Kullanılan materyaller her zaman sentetik şekilde üretilir ve temin edilir.