Ağızdaki kötü kapanış kötü bir görünüm verir ve insanları kötü etkiler. İnsanlar ağızdaki kapanış bozukluğu nedeniyle ortodonti kliniğine tedavi olmak için giderler. Hangi yaştan olursa olsun tedavi edilmeyen ortodontik problemler daha da kötüye gider.
Ağızda meydana gelen kapanış bozukluğu çiğnemede zorluk çıkarır ve diş çürüklüğüne yol açabilir. İnsanların konuşmalarını etkiler, tükürüklerini yutarken dilin dişler arasında taşmasına neden olur. Çenedeki ileri veya geri kaymalar sonucu dişleri temizlemek daha zor olur. En çok rastlanan durumlar; sıklaşma, derin kapanış, çapraz kapanma, ters kapanış, ön dişlerde açıklık ve yer problemleridir.
Üst çene ileriliği ya da alt çene geriliği hakkında
Üst çenenin veya alt çenenin daha ileri olduğu durumlarda diş problemleri oluşur. Bu diş problemlerine protrüze adı verilir. Bu vakanın daha ileri olduğu durumlarda alt dudak üst ön dişlerin arkasında konumlanabilir. Dişleri öne doğru iterek bozukluğun artmasına neden olabilir. Böylece alt dişler, üst dişlerin arkasındaki diş etini yaralayabilir. Yemek yerken zorluklar çekebilir. Düşme durumunda ise diş etinin aşırı hasar görmesine yol açabilir. Ergenlik dönemini tamamlamamış çocuklarda, bu tür vakalar için çeneye uygun fonksiyonel apareylerle tedavi yöntemleri uygulanır. Sonrasında ise sabit ortodontik tedavi uygulanır. Erişkin bireylerde ise bu problemler sabit ortodontik tedavi ile çözülür.
Alt çene ileriliği ya da üst çene geriliği hakkında
Derin kapanış nedir?
Bu tür vakalar, çene ekleminde düzensizliklere neden olur. Alt ön dişlerin ve üst ön dişlerin önünde yer aldığı ortodontik bozukluklara derin kapanış denir. Erken dönemlerde uygun fonksiyonel apareylerle ortopedik tedavi ile birlikte sabit ortodontik tedavi problemin çözümü olacaktır. Şiddetli vakalarda ise ortognatik cerrahi uygulanabilir. Ortognatik cerrahi, yumuşak dokuda ve çeneler arasında düzgün ilişkiyi sağlamak için uygulanır.
Açık kapanış (open wide) neden oluşur? Tedavisi yöntemleri nelerdir?
Açık kapanış (open wide), kalıtsal faktörlerden ya da çevresel faktörlerden oluşabilir. Parmak emme, tırnak yeme, kalem ısırma gibi faktörler bu problemin nedeni olabilmektedir. İskeletsel vakalarda tedavi yöntemi farklı oluşabilir. Sarkmış arka dişlerin belirli aygıtlarla yukarıya alınması tedavi yöntemidir. Cerrahi yöntemiyle üst çenenin konumunun değiştirilmesi diğer bir tedavi yöntemidir.