Dişte çürük ya da kırık nedeniyle oluşan madde kaybının giderilmesi için yapılan işleme dolgu tedavisi denir. Tedaviye uygun anestezi yapılarak başlanır. Diş çürükten izole edilinceye kadar kavite açma işlemi devam eder. Açılan kavitenin derinliğine bağlı olarak uygun maddeler seçilerek dolguya zemin hazırlanır.
İster “amalgam dolgu” olsun ister “ışınlı dolgu” olsun kavite boşluğuna her zaman kaide maddesi uygulanmalıdır. Dolgu yapılırken kaide madde kullanılmadığında dişte renklenmeler görülebilir. Kaide hazırlandıktan sonra ışınlı dolgu yapılacaksa “asit” maddesi mine dediğimiz bölgeye 30-40 saniye uygulanır ve yıkanır. Daha sonra dolgunun tutuculuğunu sağlamak için bont uygulanır. Bont diş yüzeyinde 20 saniye dişin duvarlarına temas ettirilerek uygulanır. Çok yönlü dolgularda matrix bant uygulanarak dişin rengine uygun kompozit dolgu maddesi seçilip dolguya başlanır.
Dolgu yapılan dişin diğer dişlerle kontak temasının çok iyi olması gerekmektedir. Aksi takdirde yiyecek artıkları temas olmayan bölgede birikmeye başlar ve diş ağrısı şeklinde diş eti ağrılarına neden olur. Dolgu yapıldıktan sonra cila aşamasına geçilmelidir. Cilalamanın amacı dolgu da pürüzlü yüzeyi ve yüksekliği gidermektir. Cila işlemi ile dolgu tedavisi tamamlanmış olur.