20’lik diş ağrısı ve belirtileri nelerdir sorusunu genelde 18 yaş üstünde, artık 20’lik dişleri çıkmaya başlamış kişilerin diş hakkında en çok araştırdığı sorular arasında yer alır.
20’lik diş ağrısı ve belirtileri nelerdir diye bakmadan önce neden 20’lik diş çıkar bunu bilmek önemlidir. 20’lik diş insanların evrimleşme süresine bakıldığı zaman aslında körelmiş bir organ sınıfına girmektedir. Artık insanların %35’inde 20’lik dişlerin çıkmadığı gözlemlenir. Fakat insanların büyük bir bölümünde 20’lik dişlerinin yamuk ya da gömülü bir şekilde çıktığı gözlemlenmektedir.
20’lik dişlerin insanların çiğneme fonksiyonlarında herhangi bir katkısı ve işlevi olmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte 20’lik diş çıkaran insanlar genelde ağrı yaşamaktadır. 20’lik dişler gömülü olduğu kısımdan çıkmaya çalışırken düzgün dişlerin yamulmasına da sebebiyet verebilir. Bu sebeple genelde 20’lik dişlerin çektirilmesi gerekir.
20’lik dişler çene kemiği büyüdükçe ve geliştikçe, çıkacağı alanın oluşması üzerine yer açıldığı için çıkar. Çene kemiği de tam olarak 20’li yaşlarda geliştiği için bu yaşlarda 20’lik dişlerin çıktığı görülmektedir. Fakat bu genetik olduğu için kişiden kişiye değişen bir durumdur. Bazılarında 13- 14 yaşlarında çıkarken bazılarında 30 yaşlarında yer açıldığında çıkabilir.
20’lik diş ağrısı ve belirtileri nelerdir diye bakıldığında ilk belirti ağrılar olarak görülür. Bazı insanlarda 20’lik diş çıkarken hiçbir rahatsızlık vermezken bazılarında çok şiddetli belirtiler gösterebilir. Aşağıdaki belirtilerde sürekli bir artış gözlemleyen insanlar kesinlikle bir diş hekimine başvurmalıdır. 20’lik diş belirtileri şu şekilde görülmektedir;