Çoklu diş eksikliklerinin yaşandığı durumlarda hareketli protez uygulamaları (parsiyel protezler büyük kolaylık sağlamaktadır. Hareketli protez uygulamalarını hastalar, istedikleri zaman takip çıkartabilmektedir. Bu protezlerin üzerinde eksik olan diş grupları bulunmaktadır. Ağız içerisinde tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda ise total protezler kullanılmaktadır.
Çoklu diş eksikliği tedavisinde kullanılabilecek 5 çeşit hareketli protez bulunmaktadır. Bu protez çeşitleri arasında klasik parsiyel protezler, hassas bağlantılı protezler, immediat protezler, tam protezler ve diş üstü protezleri yer almaktadır. Klasik parsiyel protezler ağızda yer alan dişlere kroşe yardımı ile tutunan, hastalar tarafından kolaylıkla takılıp çıkartılabilen apareylerden oluşmaktadır. Çoğunlukla halk dilinde çengel protez adıyla bilinmektedir. Hassas bağlantılı protezler ise çoklu diş kayıplarında uygulanmakta ve ağızda kalan doğal dişlere yapılan porselen kaplamalara tutunacak şekilde ayarlanmaktadır. İçinde çengel olmayan hareketli protezler arasında yer almaktadır.
İmmediat protezler implant uygulaması yapılacak ya da tüm dişleri çekilecek hastalarda cerrahi işlemden sonra uygulanan geçici hareketli protezler olarak kullanılmaktadır. Tam protezler yani total protezler ağız içerisinde hiç bir dişin bulunmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Halk arasında takma diş olarak da bilinmektedir. Diş üstü protez uygulamaları ise ağız içerisinde olan ve belirli bir süre içinde çekilmesi düşünülen dişlere uygulanmaktadır. Diş ya da kök üzerindeki bölüme uygulanmaktadır. Protezler tutuculuğunu içerde bulunan dişlere uygulanan başlıklardan almaktadır. Uygulama sonrası tam protezlerle aynı görünüm yakalanmaktadır. Ağzın arka bölümünde bulunan azı dişlerini kaybeden hastalara ise hassas tutucu protezler uygulanmaktadır.
Bazı hareketli protez uygulamalarında dişleri kesmeye gerek duyulmamaktadır. Bu sayede yaşanılan kısmi diş kayıpları dişlerde kesim işlemi yapılmadan tamamlanabilmektedir. Hareketli protezler implant uygulamasına göre daha kısa sürede takılabilmektedir. İşlem sırasında porselen kaplama yapılmadığı takdirde, uyuşturma işleminin yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Hareketli protezlerin takılması aşamasında, implant uygulamasına göre çok daha az acı hissedilmektedir. Yapılan uygulamalar sonrası hastalar en geç bir ay içerisinde protezlerine kavuşmaktadır. Bu protezler implant uygulamasına göre çok daha ekonomik fiyatlara yapılmaktadır. Takıldıktan sonra çok kısa süre içerisinde proteze alışmak mümkün olmaktadır.