Ortodonti tabiri genel olarak diş teli kullanımı, diş çekimi ve nadir olsa da çene operasyonunu kapsamaktadır. Her yaşa uygulanabilen tedavi yönteminin çocuk yaşlarda yapılması daha uygundur. Bu yaşlarda tedavi edilmeyen çarpık ve sorunlu dişler yaş ilerledikçe daha büyük çene sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Bununla beraber, sorunlu dişlerin ağız içerisinde problemleri daha büyük olmaktadır.
Çarpışık olması sebebi ile yeteri kadar fırçalanmayan ve eksik bakım uygulanan dişlerde erken diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve aşırı sararmalar meydana gelir. Bu nedenle de gereksiz diş kayıpları yaşanabilir. Ayrıca çarpık olan dişler çiğneme, konuşma, diş eti hastalıkları ve çene kemiği hasarına yol açabilir. İlerleyen yaşlarda da psikolojik olarak kendine güven duygusunda eksiklik yaratabilir. Diş sağlığı için gerekli olan Ortodonti (diş teli uygulamaları) tüm bu sorunlarınıza çözüm sunarak daha rahat gülümsemenize yardımcı olur.
Kötü ve yapısı bozuk dişler için uygulanan Ortodonti tedavi yöntemi dişlere tel takılması ile mümkün olmaktadır. Bu aşamada uygulanan farklı diş telleri bulunmaktadır. En çok yaygın olan ve oldukça eski bir uygulama metal braketlerdir. Sorunlu dişlerin önüne ya da arkasına yerleştirilerek uygulanır. Genel olarak en dayanıklı ve çok uygulanan diş teli çeşididir.
Metal diş tellerine göre daha az görünür olan uygulama çeşidi şeffaf braketlerdir. Metal olan diş teline kıyasla daha az görünür olduğu için estetik bir duruşa sahiptir. Şeffaf olma özelliği kişiye rahatlık verse de bakımına daha fazla özen göstermek gerekir. Metal diş teline göre daha hassastır. Şeffaf Plaklar ise son dönemlerde sıklıkta tercih edilen telsiz yöntem olarak bilinmektedir. Çıkartılması, takılması ve temizlenmesi oldukça kolaydır. Şeffaf ve neredeyse fark edilmesi imkânsızdır. Bu işlem ile birlikte dişleriniz azar azar istenilen seviyeye ulaştırılır.
Diş teli tedavisi oldukça uzun bir süreçtir. Tedaviyi dişin yapısı belirlemektedir. Dişlerinizin yapısı çok bozuksa, bu süreç daha fazla uzayacaktır. Tedavide tel takma süresi 1,5 - 2 yıl gibi bir süre olmaktadır.