KANAL TEDAVİSİ NEDİR?
Diş hastalıklarının tedavi etmeden birincil olarak tercih edilen yöntemlerden biri değildir kanal tedavisi. Genelde mecburi durumlarda yapılır. Diş rahatsızlıkları ile ilgili ihmalden ya da geç müdahaleden kaynaklı kanal tedavisine başvurulur. Genelde oldukça hasar görmüş ya da iltihaplanma olmuş bir dişi onarmak ve kurtarmak amaçlı yapılır. Dişin içerisindeki sinirin iyileşmeyecek seviyede hasar gördüğü ve öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi yönteminde diş eti içerisindeki sinir alınır, temizlenir, mikroorganizmalardan arındırılır ve daha sonrasında genişletilmiş kanalların doldurulması işlemine ile işleme devam edilir..
KANAL TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
Dişlerde ileri derecede zarar görme sonucunda oluşan başta sıcak soğuk olmak üzere bütün durumlara karşı oluşan hassasiyetin giderilmesinde, ilerlemiş diş eti rahatsızlıklarında, dişin sinirlerine kadar ilerlemiş rahatsızlıklarda, dişin canlılığını yitirdiği durumlarda, dişin sinirinin içine akan kırıkların meydana geldiği durumlarda, dişe ve çeneye şiddetli bir şekilde vurulup kırık meydana geldiğinde kanal tedavisi uygulanır.
HANGİ DURUMLARDA DİŞE KANAL TEDAVİSİ YAPILMASI GEREKTİĞİ ANLAŞILIR?
Diş etlerim de görülen sürekli ağrı, dişteki apseden kaynaklı yüzde oluşan şişlik, dişlerde soğuk sıcak hassasiyetinin artması, diş doktoruna gidilen düzenli kontrollerde doktorun gerekli görmesi, dişlerde ani renk değişiminin oluşması dişlerde kanal tedavisine karar verilmesi için görülen belirtilerin başta gelenleridir.
HANGİ DURUMLARDA KANAL TEDAVİSİ UYGULANMAZ?
Gelişimini tam olarak tamamlamamış genç bireylerde, baş ve boyun bölgesinde ışın tedavisi uygulanan bireylerde, diyabet, yüksek tansiyon, hemofili gibi hastalıkları bulunan kişilerde, sigara kullanımı çok fazla olan kişilerde kanal tedavisi uygulamak uygun değildir.
KANAL TEDAVİSİNİN ÖMRÜ NE KADARDIR?
Sağlıklı bir ortamda profesyonel kişilerce yapılmış kanal tedavisi için başarılı olma ihtimali %90'dan fazladır diyebiliriz. Tedavi sırasında profesyonel bir şekilde sinir dokuları temizlenmiş kök, kanal dolgusu ve dolgu üstü yeterli miktarda yapılmışsa kanal tedavisinin yenilenmesine gerek kalmaz. Fakat bu durumların birisinde herhangi bir aksaklık varsa tedavinin hemen tekrarlanması gerekir. Kişide kanal tedavisi birkaç kez tekrarlandığı halde başarı görülmüyorsa dişin çekilmesine karar verilebilir. Kanal tedavisi başarılı olsa dahi düzenli diş hekimi kontrolü gereklidir.