Diyabet yani şeker hastalığı günümüzde en çok karşılaştığımız rahatsızlıkların başında gelir.
Diyabet nedir?
Vücudumuzun pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi yahut ürettiği insülin hormonunu etkili bir şekilde kullanılmaması, vücuda yayamaması durumunda gelişen ve bir ömür boyu süren, çözümü bulunamamış hastalığı diyabet denir. Beslenme alışkanlığında ki değişimin ve hareketsizliğin tetiklediği bir rahatsızlık olarak da tanımlayabiliriz diyabeti. Kontrol altına alınması en zor rahatsızlıklardan birisidir.
Diyabet rahatsızlığından kişi tükettiği besinlerden vücuduna geçen şekeri yani glikozu kullanamaz yahut faydalı bir şekilde kullanamaz diyebiliriz.
Diyabetin belirtileri nelerdir?
Çok sık idrara çıkmak, çok su içmek, aşırı zayıflamak, açlık hissi (sürekli bir şekilde olan), kuru ve kaşıntılı bir cilt, ağız kuruluğu diyabetin belirtilerindendir.
Stres, sağlıksız beslenme, genetik etmenler diyabeti tetikler.
Diyabet nasıl tedavi edilir?
Sağlıklı beslenme, egzersiz, ilaç-insülin kullanımı diyabeti tedavi etmede çok önemlidir.
Diş taşı temizliği diyabeti nasıl etkiler?
Diş taşı temizliği normal bir bireyin yılda iki kere yapması gereken diş sağlığını artıran önemli aktivitelerden birisidir. Diyabetli hastalara baktığımızda onların tükürüklerindeki glikoz oranı artar. Bu artışa bağlı olarak tükürük salgıları koyulaşır. Tükürük renginin koyulaşması ile birlikte tükürüğün dişleri yıkama etkisi azalır ve bu da diş taşı oluşumunu artırarak diş hastalıklarına ve diş eti problemlerine sebebiyet verir. Bu yüzden diyabetli hastalarda diş taşı temizliği çok önemlidir. Hatta diyabetli hastalarda hastaya yapay tükürük desteği vererek bu ihtiyacı karşıladıklarını söyleyen diş doktorları dahi vardır.
Diş taşı temizliğinin yapılamaması ileri boyutta diş rahatsızlıklarına sebep olabileceği için asla aksatılmadan yapılması gereklidir.
Diyabetli hastalar diş taşı temizliği yaptırırken nelere dikkat etmeliler?
Diyabetli hastalar dişçiye gelmeden önce kahvaltı yapmalılar. Diş doktorları ağırlıklı olarak diyabetli hastaların gündüz vakitlerinde, sabah erken saatlerde tedaviye gelmelerini ve tedavi sürelerinin olabildiğince kısa sürmesi tavsiye ederler. Çünkü zaten diyabet hastaları ağız kuruluğu çekerler. Bu yüzden uzun süre diş temizliği yapılırsa hastanın ağız kuruluğu daha da tetiklenebilir ve bu durum tehlikeye yol açabilir.