DİŞ TAŞLARINI TEMİZLETMEK ZARARLI MIDIR? HANGİ SIKLIKTA DİŞ TAŞLARI TEMİZLETİLMELİDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş taşı bir diğer adıyla tartar, birçoğumuzun karşılaştığı rahatsız edici ve sağlıklı dişlere sahip olmak için çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Diş Taşı Nedir ve Nasıl Oluşur?

Diş taşı, dişlerimizin genelde diplerinde ve çoğaldıkça aralarına yayılan kireç şeklindeki oluşumlardır. Ağzımızın salgıladığı tükürük, yediğimiz yemekler ve tükettiğimiz sıvıların birleşmesiyle dişlerde bakteri plağı oluşturur. Düzenli diş temizliği sağlanmadığında bu bakteri plakları sert bir yapı alarak diş taşı oluşumu başlar. Diş taşı temizliği ağız sağlığı için önem taşıyan bir konudur ve düzenli bir şekilde temizletilmelidir. Yapılmazsa diş eti çekilmesi, diş eti iltihabı ve bazen diş kaybına bile sebep olabilir.

Diş Taşı Evde Temizlenebilir Mi?

Diş taşı temizliği hekim müdahalesi gerektiren bir durumdur. Oluşuma devam etmesini azaltmak için evde düzenli diş bakım rutinimize devam etmek doğru bir yoldur. Ancak diş taşı temizliği, sert bir tabakadan meydana gelen oluşumun giderilmesini gerektiren ve sağlıklı tedavi için kesinlikle diş hekimine gidilmesi gereklidir. Evde yapılmaya çalışılan işlemlerde diş minelerinin zarar görmesi olağandır.

Temizletme İşleminin Zararı Var Mı?

Diş taşı temizliği, sert bir yapıyı ortadan kaldırma işlemi olduğu için genelde titreşim içeren diş aletleriyle yapılır ve uzun sürmeyen bir işlemdir. Diş taşının ağzımıza verdiği birçok zarara bakıldığında temizlik işleminin hekim yardımıyla yapılması gereği sağlımız için önemli bir konudur. Diş hekimlerinin diş taşı temizliği için kullandığı cihazlar diş minesine ve diş etine zarar verecek nitelikte değildir. Temizlik yapıldıktan sonra diş taşı bulunan yüzeyin boş kalmasından dolayı başlarda diş hassasiyeti hissedilebilir. Temizlik işleminden sonra doğru diş fırçalama tekniği ve dikkatli bir diş bakımı yapıldığı sürece çok daha sağlıklı dişlere sahip oluruz.

Diş Taşı Temizliği Hangi Sıklıkta Yapılmalı?

Ağız sağlığımız açısından yaptırmamız gereken diş taşı temizliği 6 ayda bir hekim kontrolüyle gerçekleştirilmelidir. Çok sık diş taşı sorunu yaşayan kişiler için daha sık kontroller gerekebilir. Diş taşı temizliği sonrası ilk birkaç gün dişler hassasiyet göstereceği için çok sıcak, soğuk içecekler, sigara tüketimi gibi durumlara dikkat edilmelidir ve diş bakımına gündelik hayatımızda devam etmemiz gerekmektedir.