DİŞ HEKİMLİĞİNDE BULAŞICI HASTALIKLARIN ÖNEMİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Dişlerimiz günlük hayatta ön planda olan varlıklarımızdır.Gülerken,konuşurken en çok onlar dikkat çeker.Sağlıklı bir gülümseme için ağız ve diş sağlığımıza önem göstermeliyiz.Ağız ve diş sağlığımıza önem vermeyi öğrenmek için hiçbir yaş geç değildir.Fakat küçük yaşlarda bu eğitimi çocuklarımıza verebilirsek büyüdüklerinde bu konuda daha az sorun yaşayacaklardır.

AĞIZ VE DİŞ BAKIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Öncelikle doğru diş fırçası seçmelisiniz.Çok sert bir diş fırçası yerine orta sertlikte bir fırça tercih etmelisiniz.Bu dişerinizin zarar görmesini önleyecektir.

Dişlerinizi bastırarak fırçalamamalısınız.Daha yumuşak bir şekilde fırçalayarak dişlerinizin zedelenmesini önleyebilirsiniz.

Diş fırçalarınızı dişlerinizi fırçalamadan önce ıslatmamalısnız.Fırçanızın ıslanması için tükürük etkili olacaktır.

Dişerinizi günde en az iki defa fırçalamalısınız.

Ağız kokusuna yol açan bakteriler genellikle dilimizde bulunduğu için dilinizi fırçalamayı unutmamalısınız.

Her altı ayda bir diş sağlığınız için diş hekiminize başvurmalısınız.

Evet diş sağlığımız için diş hekimine gitmeliyiz fakat diş tedavileri sırasında bulaşıcı hastalıklara yakalanma oranımız nedir?

DİŞ HEKİMLİĞİNDE BULAŞICI HASTALIKLARIN ÖNEMİ

Bulaşıcı hastalıklar,diş tedavisi sırasında hastadan diş doktoruna ve yardımcılarına onlardan da diğer hastalara bulaşabilir.Diş doktoru hastasını tedavi sırasında her ne işlem yaparsa yapsın kullandığı aletlere ve etrafa damlacıklar yoluyla mikroplar sıçrar ve hastalık bulaşabilir.Özellikle kan,tükürük ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklar diş tedavisinde en çok karşılaşılan hastalıklardandır.

DİŞ TEDAVİSİ SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN HASTALIKLAR

Hepatit B,hepatit C,AIDS,verem,uçuk gibi hastalıklar diş tedavisi sırasında ortaya çıkan hastalıklardır.Hepatit B,bir karaciğer hastalığıdır.Diş hekimliğinde karşılaşılan en tehlikeli hastalıktır.Bulaşma daha çok kan ve tükürük yoluyla olur.Diş hekimliği ortamında da tükürük ve kan çok bulunduğu için diş hekimi her an bu hastalığa yakalanabilir.

Uçuk,diş hekimliğinde en çok karşılaşılan bulaşıcı hastalıklardan biridir.Bu hastalığı taşıyan bir hastayı tedavi eden diş hekiminin işaret parmağının  tırnak kenarında kızarıklık oluşmaya başlar.Bu şekilde hastalık diş doktoruna geçer.

AIDS hastalığı tükürükten çok kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için yine diş hekimlerini tehdit eden hastalıklardan olmuştur.

Diş hekimlerinin bulaşıcı hastalıklardan korunması için artık diş hekimliğinde eldiven kullanma zorunluluğu getirildi.Ayrıca kan ve tükürüğün ağız,burun ve göze sıçramasını önlemek için maske ve gözlük takmaya başladılar.Kullanılan araç gereçler her hasta için özeldir ve kullanıldıktan sonra özel bir kutuya atılıp oradan da çöpe atılır.Hasta koltukları her hastadan sonra dezenfekte edilmelidir.Diş hekimleri bu urallara uyarsa bulaşıcı hastalıklardan biraz da olsa kendilerini koruyabilirler.