DİŞ ETİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Ağız ve diş sağlığının iyi olması insan için çok önemlidir. Genel sağlığın çok önemli bir parçasıdır diş sağlığı. Sadece iyi bir gülüşe, ferah bir nefese sahip olmak için değil vücut sağlığının bütünlüğü için çok önemlidir. Beslenmemizi ağız yoluyla gerçekleştirdiğimiz için sağlıklı yemek yeme alışkanlığı ve düzenli ağız ve diş temizliği gerçekleştirmek birbiriyle bağlantılıdır. Sağlıklı dişlere sahip olmamak birçok rahatsızlığa da sebep olacaktır.


DİŞ ETİ HASTALIĞI NEDİR?
Diş eti çizgisi boyunca diş etlerinin iltihaplanması durumuna diş eti hastalığı denmektedir.
Ağız ve diş temizliği sürekli ve düzgün bir şekilde yapılmadığında diş etleri üzerinde ve aralarında biriken yiyecek artıklarını bakteriler oluştururlar. Zamanla bu bakterilerin üzerine tükürüğün çökelmesi sonuncu diş taşı oluşur. İlerleyen süreçte dişeti kanamalara görülür. Dişlerde görüntü bozukluğu artar. Küçük bir bölgeden başlayan diş eti rahatsızlığı bütün dişlere yayılmaya başlar.


DİŞ ETİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ağızda sürekli olarak geçmeyen kötü koku oluşması, diş fırçalama esnasında diş etlerinin sürekli olarak kanaması, kırmızı, şiş ve hassas diş etlerine sahip olmak, dişlerde görülen sallanma ya da dişler arasında oluşan mesafenin gittikçe artması, diş etlerinde sürekli sızı hissedilmesi, dişlerde sallanma görülmesi, dişlerde iltihaplı bir akıntının olması, dişlerde oluşan bakteri plağı, yemek yerken yahut bir şey çiğnerken çekilen sızı, sıcak ya da soğuğa aşırı derecede hassaslık kazanmış olmak diş eti hastalıklarının belirtilerindendir.


DİŞ ETİ HASTALIKLARININ NEDENLERİNİN NELERDİR?
Sigara, stres, ilaç kullanımı, diş gıcırdatmak veya dişleri sürekli olarak sıkmak, kötü beslenme, diyabet-şeker hastalığına sahip olmak, kalp hastalığı, enfeksiyonlar, kanser, çürüklerin hemen tedavi edilmemesi, düzenli diş hekimine kontrole gitmemek, sorunların erken saptanmaması diş eti hastalıklarının en önemli nedenleridir.


DİŞ ETİ HASTALIKLARI NASIL ÖNLENİR?
Ağız ve diş temizliğinin sağlıklı ve düzenli bir şekilde yapılması ile önlenebilir. Doğru bir fırçalama ve diş ipi kullanımı, düzenli yapılan diş taşı temizliği kilit noktalardır.


DİŞ ETİ HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Kişisel bir diş fırçamız olmalı ve asla başka bir insanın fırçasını kullanmamalıyız. Yılda en az bir kez düzenli diş ekimi muayenesine gitmeliyiz. Düzenli kalsiyum tüketimi gerçekleştirmeliyiz. Asitli içecekleri tüketmekten kaçınmalıyız.