Diş fırçalama ve ağız gargarası dişleri temiz tutmak ve dişlerin beyaz bir görünüşe sahip olması için günlük yapılan şeylerdir. Ama, yine de gülüşünüzde hala bir parlaklığın eksik olduğunu düşünüyorsanız veya olduğundan daha sararmış göründüklerini düşünüyorsanız bu konuda yalnız değilsiniz. Araştırmalara göre çoğu insanın gülüşleri konusunda değiştirmek istedikleri şey daha beyaz dişlerdir. Bu makalede diş beyazlatma nasıl yapılır konusu hakkında bilgiler bulacaksınız.
Diş beyazlama yöntemi nasıl işler?
Diş beyazlatma kolay bir süreçtir. Diş beyazlama maddeleri şu ikisinden birini içerir: Hidrojen peroksit ve Carbamide peroksit. Bu beyazlatıcılar, dişlerdeki lekeleri küçük parçalara ayırarak dişler üzerinde konsantre bir şekilde bulunmalarını engeller. Böylece, dişler daha beyaz olacaktır.
Diş beyazlatma bütün dişlerde sonuç verir mi?
Hayır. Bu yüzden dişlerinizi beyazlatmadan önce diş hekiminizle konuşmanız çok önemlidir. Çünkü, diş beyazlatıcılar dişlerde bulunan bütün leke tiplerinde işe yaramaz. Örneğin, sararmış dişler beyazlatma sürecine çok iyi tepki verir. Kahverengi dişler daha az tepki verirken, grileşmiş dişler ise hiç tepki veremeyebilir. Ayrıca, beyazlatma işi dolgularda veya diğer diş tedavi yöntemlerinde işe yaramayabilir. Ayrıca, eğer dişlerdeki renk kayıpları bazı ilaçlardan veya diş hasarlarından kaynaklanıyorsa, beyazlatma hiç işe yaramayabilir.
Diş beyazlatma yöntemleri
Diş beyazlatmaya karar vermişseniz öncelikle dişçiniz ile konuşmanız gerekir. Diş hekiminiz sizin için en uygun olan yönteme karar verecektir. Genel olarak gülüşünüzü parlaklaştırmanın üç yolu vardır:
1. Diş beyazlatma macunları
Bütün diş macunları hemen hemen diş fırçası yardımıyla dişlerin yüzeyinde bulunan lekeleri giderir. Buna ilaveten bazı diş macunlarında ekstra maddeler vardır. Bu maddeler dişlerinizdeki lekeleri gidermede daha etkilidirler. Beyazlatıcılardan farklı olarak bu diş macunları dişlerinizin renklerini değiştirmez sadece diş yüzeylerindeki lekeleri gidermede daha etkilidirler.
2. Dişçi ofisinde beyazlatma (Office bleaching)
Bu yöntemde tek seferlik diş hekimizi ziyareti yeterlidir. Hidrojen peroksit diş etine zarar verebilir. Diş hekimi koruyucu bir jeli veya plastik bir korumayı diş etlerinizi korumak için uygulayacaktır. Arindan, beyazlatıcı dişlerinize uygulanır.
3. Evde beyazlatma yöntemi (Home bleaching)
Peroksit içeren beyazlatıcılar aslında diş minesini beyazlatırlar. Peroksit jel içeren tablalar bu iş kullanılır. Dişlere yapışan beyazlatıcı şeritler de kullanılabilir. Evde kullanılan beyazlatıcının konsantrasyonu, diş hekiminin ofiste kullanigindan daha düşüktür. Eğer bu yöntemi düşünüyorsanız, öncelikle diş hekiminize danışın.