Bilimsel çalışmalar civanın toksik olduğu ve vücuda zararlı olduğu açıkça kanıtlanmıştır. Civa amalgam dolguları insan vücudundaki cıva kontaminasyonunun bir numaralı kaynağıdır - kirlenmiş balıklardan 10 kat daha yüksektir. Civa, çevremizde ve yediğimiz yiyeceklerde kontrol edilir ve düzenlenir. Peki neden gümüş amalgam dolgularının bir parçası olarak dişlere yerleştirilmeye hala izin veriliyor?
Civa dolguların gümüş Dolgularla Kıyaslanması
Civa dolgularını dişlerimize yerleştirme (veya dişlerimizden çıkarmak) kararı net bilgilere dayanmalıdır. Her birey bu konuda rasyonel kararlar verebilir. Öncelikle, neyin "gümüş dolgu" içinde olduğunu bilmelisin. Aslında bir metal alaşımı oluşur: gümüş, kalay, bakır ve çinko, daha sonra yaklaşık% 50 civa ile karıştırılır. Teknik olarak, bunlar gümüş dolgular değildir. Bunlar civa dolgularıdır.
Bu tip dolum, hastalıklı ve kırık dişler için ucuz bir tedavi olarak 1830'ların başında uygulanmaya başlandı. Daha pahalı altın restorasyona kolay bir alternatifti. Bu, tedaviyi ortalama kişi için çok daha erişilebilir hale getirdi. Bununla birlikte, satın alınabilirlik, onu iyi bir tedavi modeli yapmadı. Zararlı etkilerin çoğu o zamandan beri biliniyordu, ancak çoğu durumda çok sayıda yan etki belirgin değildi. Meseleyi kilim altına süpürmek kolay oldu - ve civa zehirlenmesi başlar.
Civa kontaminasyonu iki temel senaryoda görülür. Öncelikle, buharları solumak yoluyla kan dolaşımımıza geçer. (Evet, amalgam dolgularından buharları çekiyorsunuz.) Bu buharlar mevcut cıva dolgularından çıkar ve nefes alırız.
Vücudumuz Bu Civa Kontaminasyonuna Nasıl Tepki Verir?
Başlangıçta akciğerlerimiz kan dolaşımına geçer ve burada hemoglobine (kan hücreleri) bağlanır ve oksijenasyonu önlediği için hasar süreci başlar. Hücrelerimize daha az oksijen yorgunluk hislerine eşittir. Bu genellikle civa zehirlenmesinin ilk belirtilerinden biridir.
Amalgam Dolguların Vücuda Verdiği Zararlar
Civa kontaminasyonunun ikinci aşaması sindirim sistemimiz vasıtasıyla yapılır. Bir dolum günde 15 mikrogram cıva kadar salabilir. Civa, yağda çözünür ve kolayca hücre zarlarından geçer ve kan-beyin bariyeri boyunca geçer. Bir kez emilir, kalıcı olarak depolanır ve daha zararlı etkiler ortaya çıkabilir.
Alzheimer, böbrek disfonksiyonu, multipl skleroz ve tiroid problemleri gibi civa kontaminasyonu ile ilişkili birçok hastalık, durum ve semptomlar vardır.