Doğru bir beslenme alışkanlığı aslında fizik ve ruh sağlığı açısından önemli gibi görünse de diş sağlığı açısından da çok önemlidir. Diş gelişimine baktığımızda; çocuk anne karnındayken başları ve ergenlik çağının sonuna kadar sürer. Ergenlik dönemi bitişi ile de diş gelişimi biter. Yani ergenlik dönemini atlatan bir bireyin diş gelişimi bundan sonraki dönemlerde gerçekleşmiyor. Bundan dolayı da var olan dişlerini kurmaya dikkat etmesi ve doğru bir beslenme alışkanlığı sahip olması çok önemlidir bireyin. Diş sağlığımızı korumak için daha çok ne yediğimiz önemliymiş gibi görünse de ne sıklıkla ne tükettiğimiz de çok önemlidir.
Birçok araştırmada görüyoruz ki diş sağlığını etkileyen çok fazla faktör olmasına rağmen beslenme bu konuda başı çekmektedir. Bu konuda doğru beslenme alışkanlığına sahip olmak ve beslenme sıklığının nasıl olması gerektiğini bilmek diş sağlığı için çok önemlidir.
Zayıf bir beslenme alışkanlığına sahip olmak diş eti rahatsızlıklarını tetikler. Uzun dönemde dişler için daha kötü etkileri olur. Besinlerin dişlerimizi kısa ve uzun dönem etkileri vardır. Kısa dönem etkilerinde daha çok diş çukurlaşmalarına ve çürüklüklere neden olur. Uzun dönem etkilerinde diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına ve kötü bir nefese neden olur.
HANGİ SIKLIKLA BESLENMELİYİZ?
Diş sağlığımız için düzenli aralıklarla beslenme gerçekleştirmeliyiz. Yemeklerden sonra yahut ayaküstü bir şeyler atıştırdıktan sonra su içmeye özen göstermeliyiz. Meyve tüketiminde olabildiğince ısırarak tüketmeye özen göstermeliyiz. Yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. İkişer saat aralıklarla yemek yemeli ve akşam sekizden sonra yemek yememeye özen göstermeniz.
Vücudumuz güneş ışınlarına bağlı olarak gündüz vakti daha aktif olurken gece vakti daha pasiftir. Bu yüzden ürünlerimizi çok gece vakitlerini bırakmamak sindirim açısından ve diş sağlığına kötü etkileri açısından tercih etmemeliyiz.
Gün içerisinde karbonhidrat, şeker, vitamin ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde ara öğünler koymalıyız. Yemek yedikten sonra mümkünse dişlerimizi fırçalamamız. Çay ve kahve gibi diş sağlığı için tehlikeli olan besinleri tükettikten sonra dişlerimizi temizlemeliyiz. Vücudun biyolojik ritmine bakıldığında ikindi vaktine yaklaşırken bir ritim düşmesi ve bir şeker düşüklüğü görülür burada da enerjiyi karşılamak için bir şeyler yemeli ve yedikten sonra diş temizliğimizi yaparak diş sağlığımıza dikkat etmeliyiz.