ARALIKLI (DİASTEMA) DİŞLERİN TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Herkesin hayali sağlıklı, pırıl pırıl, beyaz ve kusursuz bir düzeni olan dişlere sahip olmak. Gülümsemenin gücünü bilen herkes, diş sağlığının ne kadar önemli olduğunun da farkındadır. Üstelik estetik kaygıların da gün geçtikçe arttığı günümüzde, dişlerde görülen bazı yapısal bozukluklar can sıkıcı hal almaktadır.

Aralıklı dişler de, rahatsız edici diş sağlığı sorunları arasında yerini alır. Estetik olarak rahatsız eder. Kişilerde dişlerini gizleme arzusu uyandırır.

Dişlerde meydana gelen aralıklar, hem çenelerden hem de dişlerin kendilerinden kaynaklı bir durum olarak karşımıza çıkabilmektedir.  Kişinin çenesi geniş ve dişleri normal boyutlarda ise bu durum ile karşılaşılabilir. Tam tersi olarak dişlerin dar ve küçük, çenelerin ise normal boyutta olduğu gözlemlenebilir. Bazı durumlarda ise çene normalden geniş olabilecektir. Bazı durumlarda ise diş etleri üzerinde gerçekleştirilen ameliyatlar da bu gibi aralıklara sebebiyet verebilmektedir.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Aralıklı dişlerin tedavisi için ortodontik tedavi önerilebilmektedir. Bu tedavi ile dişler birbirine yaklaştırılarak aralıkların kapanması sağlanır. Işıklı dolgular kullanılarak aralıklar kaldırılır. Porselen laminalar ile de dişler estetik bir forma kavuşabilecektir.

Aralıklı dişlerin sebepleri belirlendikten sonra, uzman diş hekiminizin belirlediği en uygun yöntem ile dişler sağlıklı bir görünüme kavuşturulur.

 

Tedavi Süreci

Diş ve çene problemleri dolayısıyla oluşan diş hastalıkları arasında diastema adı verilen aralıklı diş rahatsızlığı da bulunur. Aralıklı dişler, görüntü olarak kişileri rahatsız edebilmektedir. Bu nedenle muhakkak tedavi edilmeli, böylece estetik kaygılar ve problemler en aza indirilmelidir. Aslında söz konusu tedaviler küçük yaşlarda başlarlarsa, süreç daha kısa sürecek ve dişlerde meydana gelecek problemler azalacaktır. Üstelik maliyetin azalması için de bir seçenek olabilecektir. Ancak tedavi geç bir yaşta başlasa dahi muhakkak başlanmalı, geç kalındığı düşünülerek tedaviden kaçınılmamalıdır. Süreç bazı durumlarda uzun sürse bile dişler tedaviye cevap verecek, istenilen kusursuz görüntüye kavuşulacaktır.

Bu gibi sorunların ilerde yaşanmaması için çocukların küçük yaştan itibaren diş hekimi tarafından muayene edilmesi sağlanmalı, herhangi bir diş yapısı veya çene problemi varsa tespit edilerek tedaviye başlanmalıdır.