Ağızda meydana gelen diş kayıplarında protezler kullanılır. Kişi tüm dişlerini kaybettiyse total protez – yani tam protez- yapılması uygun olacaktır. Günümüzde implantlar ve implant kaynaklı protezler de tüm dişlerini kaybetmiş kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Ancak tam protez de çok sık tercih edilen bir yöntem olmaya devam etmektedir. İmplant kaynaklı protezler kendi dişi hissiyatı verdiği için son zamanlarda daha gözde olmuştur.
Bir diğer tercih edilen protez, parsiyel protezler (bölümlü) olmaktadır. Kısmi diş eksikliklerinde tercih edilir. Bu protezler, özel akrilik ve metallarin kombine edilmesi ile oluşturulan ve kroşe (kanca) ismi verilen metal parçalarla dişe tutunmayı sağlar.
Protezlerin Temizliği Nasıl Yapılır?
Total ve Parsiyel Protezlerin Temizliği bazı önerilerle sıralanabilir. Neticede herkes sosyal bir hayatın içinde ve dişlerin bakımı son derece önemli. Bu önemlilik, protezler için de geçerlidir. Protezler bakılmadığı durumlarda ağız kokusuna, kötü görünüme ve protez altındaki dokunun zarar görmesine ve hatta enfeksiyon poblemlerine neden olabilmektedir. Bu sebeplerle kesinlikle bakımın ihmal edilmemesi gerekir.
Peki protez temizlerken nelere dikkat edilmeli?
Elbette burada önemli olan, protezi takmadan önce ağız temizliğinize de özen göstermeniz gerektiğidir. Bunun nedeni ise, protez ne kadar temiz olursa olsun, eğer ağız içi uygun şekilde temizlenmediyse, protezin yeniden kirlenecek olmasıdır.