Bazı toplumlarda küçük çocukların diş sağlığına gerekli özen gösterilmez. Bu durum yanlış bir düşünceden kaynaklanmaktadır. Bazı kişiler nasıl olsa kalıcı dişler çıkacak düşüncesiyle çocuklarının süt dişlerinde meydana gelen çürümelere dikkat etmez. Bunun dışında düşen dişler, kırılmalar, diş ve çene bozuklukları ihmal edilir.
Oysa ki çocukluk çağında tedavi edilebilen diş hastalıkları, ileride meydana gelebilecek kayıpları telafi eder ve tedavi maliyetlerini de düşürür.
Süt Dişlerinin Önemi
Günümüzde süt dişlerinin önemi daha iyi anlaşılmaya başlandı. Bu nedenle aileler, iki-üç yaştan itibaren, özellikle süt dişlerinin tamamlanmasından sonra diş hekimlerine gitmeye başlamaktadır. Yirmi adet süt dişinin tamamlanmasının ardından başlanılan muayeneler ile çocuğun ağız sağlığı güvence altına alınır. Gelecekte meydana gelebilecek problemler önlenir.
Burada süt dişlerinin öneminin iyi anlaşılması gerekmektedir. Süt dişler, çiğneme, konuşmaya yardımcı olma gibi faydalarının yanında aynı zamanda kalıcı dişler için yer tutucu görevi sağlar. Böylece sonradan gelen dişler de sağlıklı şekilde çıkar. İşte bu dönemde, yani süt dişlerinin sürdüğü dönemde gerçekleştirilen doktor muayenesi erken teşhis ve erken tedavi imkanı sunacağı için önerilmektedir.
Kalıcı Dişlerin Sürmesi
Çocuklarda kalıcı dişlerin sürmesi altıncı ve yedinci yaşlarda başlar. Bu süre bazı çocuklarda daha erken başlayabileceği gibi bazı çocuklarda daha geç de sürebilmektedir. Bu durum normal olarak değrlendirilir. Kalıcı dişlerin çıkmaya başlaması ile doktor muayenesi kesinlikle başlamalıdır. Herhangi bir çarpıklık, dişleklik veya buna benzer problemlerle, çene bozuklukları varsa doktor tarafından teşhis edilir ve tedavi süreci başlar.
Diş Sağlığı İhmal Edilmemeli
Çocuklarda diş sağlığı çok önemlidir. Tüm hayatları boyunca diş sağlıklarının sekteye uğramadan devam etmesi için, öncelikle süt dişleri iyi korunmalı, bakımları ihmal edilmemeli ve süt dişlerinde meydana gelen çürümeler önemsenmelidir. Bununla beraber kalıcı dişlerin sürmeye başlaması ile düzenli diş muayeneleri de başlamalıdır. Aileler aynı zamanda çocuklarına düzenli diş fırçalamanın önemini kavratmalı, çocuklar uyandıklarında ve uyumadan önce dişlerini fırçalamalıdır. Süt dişleri tüm bu bakıma rağmen çürümeye daha yatkındır. Burada neden olarak gece uyurken içilen sütün dişlerde bakteri oluşturması, bununla beraber süte eklenen bal gibi tatlandırıcıların bakteri oluşumunu hızlandırarak çürük oluşumuna zemin hazırlaması gösterilebilir. Bu gibi durumlarda muhakkak çocuğun gece süt ve benzeri besinleri tüketmesi en aza indirilmeli, su dışında herhangi bir gıda tüketmemesi sağlanmalıdır. Böylece çocukların sağlıklı dişlerini korumaları sağlanmış olacaktır.