KANAL TEDAVİSİ NEDİR? HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Kanal tedavisi: dişlerde oluşan diş çürümesi sebebiyle, oluşan çürüğün mine ve dentin tabaksını geçip dişin pulpasına kadar ilerlemesi durumunda dişin pulpadaki sinirleri ve lenfleri içeren dokunun iltihaplanması sonucu dişi çekimden kurtarmak ve ağızda kalma süresini uzatabilmek için yapılabilecek son tedavidir. Halk arasında “dişin özüne inen iltihap” olarak da bilinir. Kanal tedavisi yapılacak dişler tek köklü, iki köklü, üç köklü ve bazende molar dişlerimizde olmak üzere dört kanallı olabilmektedir. Dişte ilk kez ve kendiliğinden ağrılar oluyorsa dişe zaman kaybetmeden müdahale edilmeli ve kanal tedavisi uygulanmalıdır. Kanal tedavisi yapılırken sırasıyla :

-Tedavinin hasta ağrı ve acı duymadan yapılması için önce anestezi yapılır.

-Diş çürüğü temizlenip, çürüğün pulpaya ulaşmış noktasına kadar alınıp dişin siniri ve etrafındaki dentin artıkları temizlenir.

-Bu işlem yapıldıktan ve kanal genişletildikten sonra eğer enfeksiyon yok ise tek seans da kanallar doku dostu materyaller ile doldurulur. Üzerine dişin dolgusu ve ya kaplaması yapılır.

-Eğer enfeksiyon var ise hastaya seanslar birkaç kez tekrarlanır ve kanallar öyle doldurulur.

-Bazen kangrenli dişlerin kurtarılması amacıyla yapılan kanal tedavileri birkaç ay sürebilmektedir.

Unutulmaması gereken bir nokta vardır. Yapılan kanal tedavisi çok başarılı klinik sonuçlarının olmasına rağmen bu işlemin biyolojik bir işlem olmasından dolayı hastaya % 100 başarı garantisi verilememektedir. Hasta kanal tedavisi yapılan dişini üç ayda kullanabilir, beş yılda kullanabilir, on yılda kullanabilir. Bu süreler kesin olmamakla birlikte bu dişimizde oluşabilecek yeni bir enfeksiyon durumunda tekrarlayan kanal tedavisi yapılabilir. Sonuç alınamazsa en son tedavi diş çekimi gerçekleştirilir.