DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş sağlığı çok önemlidir. Besinleri tüketirken, konuşurken, insanlarla sosyal iletişim kurarken ağız sağlığımız ön plandadır. Dişlerimizdeki problemler günlük rutinlerimizi sekteye uğratır.Rahatsız edici diş hastalıklarından biri diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesi nedenleri sıralamasına geçmeden önce sağlıklı bir diş etinin özelliklerine değinelim.

Sağlıklı Diş Eti Nasıl Olur?

Portakal kabuğu görüntüsünde ve açık pembe renkte olan diş etlerinin sağlıklı bir görüntüye sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı zamanda muntazam bir şekilde dişi saran düzenli bir diş eti görünümü de sağlığın belirtileri arasında kabul görür. Eğer diş etlerinizde kızarıklık mevcutsa, şişliklere rastlanıyorsa veya dişleriniz sallanıyorsa, zaman zaman diş etlerinizde kaşınmaları dişlerinizdeki kaşınmalar seyrediyorsa, problemli bir diş etinden söz etmek mümkündür. En belirleyici göstergelerden biri de diş etinde meydana gelen kanamalardır. Özellikle dişinizi fırçalarken, kimi zaman katı bir meyve yerken veya durduk yere diş etleriniz kanayabilir. Bu gibi problemler diş etlerindeki sağlıksız durumların göstergesidir. Sağlıksız diş etlerinin işareti olan diş eti çekilmesi neden olur merak ediyorsanız birlikte inceleyelim.

Diş Eti Çekilmesi Sebepleri

Diş eti çekilmesi estetik kaygıları olan kişiler için kötü bir görünümü ifade eder. Ancak yalnız bu sonucu doğurmaz. Dişlerde hassasiyet ve ağrı da, çekilmenin yol açtığı rahatsızlıklar arasındadır.

  • Diş Eti Hastalıkları, diş eti çekilmelerinin en bilinen ve görülen sebeplerindendir. Bakteriler diş ve diş eti üzerinde plak oluşturduğu için diş eti hastalıkları meydana gelir. Temizlenmeyen plak da zamanla tartara ve diş taşına dönüşür. Aşı yapılardan çıkan asitler, bakteri artıkları ve toksinler de diş etlerini aşındırarak diş eti çekilmesine neden olur.
  • Ağız bakımında hatalı tercihleri diş eti çekilmesi sebepleri arasında bulunur. Sert kıllı diş fırçalarının kullanımı, çok bastırarak diş fırçalama alışkanlığı zamanla diş etlerinin çekilmesi sonucunu doğurur.
  • Genetik olarak diş eti hastalıklarına daha yatkın doğan kişilerde diş eti çekilmesine de daha sık rastlanılmaktadır.
  • Kişi ortodontik tedavi görüyorsa ve tedavi süreci hızlı ilerliyorsa da diş etlerinde çekilme meydana gelebilecektir.