DİŞİN KIRILMASINDA İZLENECEK YÖNTEM NEDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Dişler sert yapılarına rağmen aldıkları sert darbeler nedeniyle kolayca kırılabilir. Böyle bir durumda izlenecek yol nedir, nasıl tedavi edilir, neler yapılabilir iyi bilmek gerekir.

Travmaya maruz kalan dişlerde kırılmalar, zedelenmeler, çatlamalar meydana geldiğinde hızla uzman bir hekime muayene olmak faydalı olur.  Kırık diş tedavileri nasıl yapılır, diş kurtarılabilir mi birlikte inceleyelim.

Diş Kırılması Nedenleri

Diş neden kırılır, bunun sebepleri çeşitlilik gösterebilir. Yazının başında bahsettiğimiz gibi sert bir darbe, düşme, çarpma gibi çeşitli travmalar dişin kırılmasına, çatlamasına neden olabilirken, dişlerde meydana gelen çürümeler de kırılma sürecinde etkin rol oynayabilir.

Bazen de sıcak ve soğuğun art arda tüketilmesi dişlerde çatlamalara neden olabilecektir. Böyle bir durumda çatlaklar zamanla büyüyecek ve kırılmalar meydana gelecektir. Örneğin soğuk su içtiniz, ardından sıcak bir içecek tüketildiğinde bu tür etkiler meydana gelebilir. Uzmanlar bu tür çatlaklara neden olan soğuk ve sıcak tüketimlerin art arda gerçekleşmemesi konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Kırık Dişin Tedavisi

Kırılan diş nasıl tedavi edilir? Burada diş kırığının boyutu etkili rol oynar.

Örneğin diş kırığı dişin kökünden oynamasına neden olduysa, diş kökünün canlılığı kaybedilmiş veya diş yerinden çıkmışsa, bu durumda diş hekimi kanal tedavisine yönelir. Kanal tedavisine ek olarak dişin yerine tekrar sabitlenmesine yönelik tedaviler uygulanır. Ardından estetik anlamda bazı işlemler uygulanarak dişin eski sağlıklı haline kavuşmak mümkün olacaktır.

Diş kırılması arka azı dişlerinde ve yanlarda bulunan dişlerde meydana gelebilir. Bu durumda diş hekimi kırık dişe kompozit dolgu tedavisi gerçekleştirilir. Bunun dışında porselen kaplama uygulamaları da tercih edilebilir. Söz konusu olan arka dişlerdeki kırılmalar ise, vidalı destek sistemi ile beraber kuron kaplama uygulamaları sayesinde dişler sağlığına kavuşur.

Kırılma eğer ön dişlerde meydana geldiyse, hastanın estetik kaygıları ön plana gelecektir. Estetik kaygıların karşılanabilmesi için ise önerilen tedavi yöntemleri lamine kaplama, yaprak porselen kaplama gibi uygulamalarla beraber, zirkonyum diş kaplama, bonding uygulamaları olabilmektedir. Bu tür uygulamalar estetik kaygılara karşılık verir ve tedavi sonucunda diş eski sağlıklı ve güzel görüntüsüne kavuşur.