ÇOK FAZLA ŞEKERLİ GIDALARIN TÜKETİMİ DİŞLERDE NE GİBİ PROBLEMLERE YOL AÇABİLİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Hepimiz şekerli gıdaları çok seviyoruz. Tatlılar, şekerler, çikolatalar, hazır meyve suları hatta asitli içeceklerde bulunan şekerin aslında vücudumuza çok büyük zararları mevcut. Kanser hücrelerinin bile şekerle beslendiğini düşünecek olursak, zararın boyutunu daha net anlayabiliriz. Durum böyleyken, yani şekerin vücudumuza bu denli büyük zararları dokunurken, dişlerimizin zarar görmemesini beklemek mucize beklemek ile aynı şey. Şekerli gıdaların dişlere zararları saymakla bitmez. Problemlere yol açar ve ne yazık ki bazen diş kayıplarına yol açan sonuçlarla karşılaşırız.

 

Diş Çürükleri

Şekerin dişe zararları dendiği zaman akla ilk gelen elbette dişlerde meydana gelen çürümeler olmaktadır. Şekerli gıdalar diş çürümelerinin en önemli sebeplerindendir. Ancak çok şeker yemek diş çürümesine neden olmaz. Çürümeye neden olan şekerin hangi formda tüketildiğidir. Şekeri nasıl tükettiğiniz dişlerinizin ne kadar çürüyeceğinin belirleyicisi olacaktır.

Bazı bakteriler basit şekerle beslenir. Bu bakteriler aynı zamanda dişin mine tabakasını zedeler. Böylece dişlerde çürüme gözlemlenir. Sıradan bir tatlıyı yediğinizde bile bu bakterilerin yirmi saniye içinde bu tatlıyı aside dönüştürmesi söz konusu alır ve etkisi yarım saat süresince devam eder.

Asitli bir içecek tükettiğinizde, eğer hızla içer bitirirseniz, yavaş yavaş içmenize oranla dişinize verdiğiniz zarar daha fazla olacaktır. Pipetle içecek tüketimi bakterilere asit üretmek için daha fazla ortam sağlar ve bu nedenle çocukların özellikle pipetli bardak tipinde ürünleri kullanılması kesinlikle önerilmez. Özellikle altı yaş altı çocukların henüz bebek dişleri mevcuttur ve bebek dişleri normal dişlere göre asit saldırıları karşısında daha zayıf kalmaktadır ve kolayca çürür.

Şekerin verdiği zararın yanı sıra asitler de dişlere yoğun zarar verirler. İlginç bir araştırma bize gösterdi ki, ekşili şeker içeren besinler, tatlı şekerlere oranla daha fazla diş çürümesi sebebiyetine neden oluyor. Bunun nedeni de elbette asit seviyesi olmaktadır.

Bu nedenle uzmanlar şeker tüketiminin miktarından ziyade, içeriğine ve tüketim süresine önem vermektedir. Kesinlikle az ve uzun aralıklarla şeker tüketimi önerilirken, tatlının bir anda tüketilmesi diş sağlığı açısından önerilmemektedir.