AVÜLSE OLMUŞ DİŞ, KLİNİĞE GELENE KADAR NASIL SAKLANMALIDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Kimi zaman dişlerde bir travma gerçekleşebilir. Bu travmalar basit bir sarsıntı da olabilir, bazen de diş alveolünden tamamen çıkabilir. En şiddetli travma elbette dişin avülse olması olarak açıklanabilir. Avülse olmuş dişler de çoğu zaman can sıkıcı bir süreç yaşatabilir.

Hangi Dişler Risk Altında?

Avülse olma durumuna yapılarından dolayı en fazla üst ön kesici dişlerde rastlanmaktadır. Elbette alt dişlerde de görülebilmektedir. Ne yazık ki ön dişler biraz daha zayıf kabul edilebileceğinden ötürü, avülsiyona daha yatkın olabilmektedir.

Ne Tür Durumlar Travmalara Yol Açar?

Bu tür bir travmaya nelerin sebep olabileceği konusuna gelirsek, öncelikle yüksek bir yerden düşme sebepler arasında sayılmaktadır. Sadece yüksekten olmasına gerek yok. Kimi zaman oyun oynarken, kimi zaman da çarpma veya vurma sonucu da meydana gelebilmektedir. Bunun yanında spor yaparken karşılaşılan kazalar, işyerinde meydana gelen iş kazaları ve trafik kazaları gibi olaylar travmaya sebebiyet verebilmektedir.

Avülse Olmuş Diş Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Herhangi bir travma sonrasında avülse olmuş diş nasıl muhafaza edilmeli?  Tedavi edilecek avülse olmuş dişlerde, dişin çekilmeden ağız içinde tutulması gerekmektedir. Eğer zamanında ve doğru müdahale gerçekleştirilebilirse, pulpa ve perapikal dokularda travmaya bağlı gelişecek hastalıklara önlenebilir.

Kaza meydana geldikten sonra kısa sürede bir sağlık merkezine ulaşmak önemlidir. Hasta öyküsünün uzman hekime iyi aktarılması gerekmektedir. Kaza nerede oldu, tetanoz riski olabilir mi, bunun yanı sıra diş sahibi hastanın yaşı, cinsiyeti gibi bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde aktarılmalıdır.

Elbette en iyi tedavinin sağlanabilmesi için dişin zamanında yerine konması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili yapılan bilimsel araştırmalara göre otuz dakikalık bir süreçte diş yerine konabilirse başarı şansı yüzde doksan olmaktadır. Süreç arttıkça da başarı şansı azalmaktadır.  Eğer bir saatlik bir süreçte doktor dişi yerine koyarsa başarı şansı yüzde elli olacaktır. Dolayısıyla başarılı bir operasyon için muhakkak bir saat içinde doktora ulaşılması gerekir.

Görüldüğü üzere travma sonucu avülse olmuş tedavide erken müdahale başarı şansını arttıracak ve zararın en aza indirilmesine vesile olacaktır.